ZAVRŠENO ROČIŠTE U PREDMETU 'RESPIRATORI' Verbalno se sukobili tužitelj i odvjetnica Fadila Novalića

ZAVRŠENO ROČIŠTE U PREDMETU 'RESPIRATORI' Verbalno se sukobili  tužitelj i odvjetnica Fadila Novalića
Hercegovina.info

U nastavku suđenja Fadilu Novaliću i drugima pred Sudom BiH zbog sporne nabavke 100 respiratora iz Kine, svoje svjedočenje završio je direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH Zijad Džemić. Tužiteljstvo je zanimala Izjava o usklađenosti koju proizvođačima van EU izdaje u ovom slučaju Tuf Reindald.

Proizvođač treba imati oznaku EC, izjava o usklađenosti nakon koje može na pločice ugraditi oznaku CE i krenuti s prodajom proizvoda u zemlje EU. Ovu izjavu proizvođač čuva kao dokaz da je proizvod, u ovom slučaju respirator, dobio dozvolu za izvoz. Tužiteljstvo tvrdi da se ovdje radi o certifikatu kvaliteta proizvoda, ali se ne govori o njegovoj namjeni, javlja N1.

Namjena, tvrdi Tužiteljstvo nije za intenzivnu njegu, dok je Džemić rekao kako je u dopisu na engleskom Emergency room, pretraživanjem na internetu utvrdio da se radi o intenzivnoj njezi. Obrana je predočila kao dokaz dopis proizvođača, gdje stoji da je proizvođač iz Kine dobio izjavu o usklađenosti za ventilatore, među kojima je i ACM-812-A. Tužiteljstvo stoji pri tvrdnji da sporni respiratori ne mogu koristiti u odjeljenjima intenzivne njege, te da se mogu koristiti isključivo u vozilima hitne pomoći, prilikom transporta pacijenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pašić prijeti kaznenom prijavom”

Iznošenjem materijalnih dokaza, obrana je predočila i tekstove s određenih portala u kojima se navodi i namjera, a kasnije i realizacija proizvodnje prvog bh. respiratora, koji je, kako kažu, poslije i verificiran u Velikoj Britaniji, apostrofirajući na to da je šikaniran o strane javnosti zbog tih najava. Tijekom iznošenja dokaza došlo je i do verbalnog sukoba tužitelja Džermina Pašića i odvjetnice prvooptuženog Fadila Novalića Vasvije Vidović, gdje je Vidović konstatirala kako joj Pašić prijeti kaznenom prijavom zbog njene ranije konstatacije da je Pašić nenadležno postupao upadom u UKCS. Kaže da to nije nešto što priliči državnom tužitelju, koji je kaže Vidović tijekom današnjeg ročišta rekao “pitajte to u Hagu”, što je zaprepastilo.

Suđenje se nastavlja sljedeće srijede, kada će obrana izvesti vještaka medicinske struke.