Završeni razgovori Čovića i Tihića

Dragan Čović

Dogovoreni su naredni sastanci, na kojima će izaslanstva stranaka razmatrati sporna pitanja državne, entitetske i lokalne razine, uključujući i pitanje izbora gradonačelnika Mostara.

Tako će izaslanstva HDZ BiH i SDA, na tri odvojena susreta u narednih desetak dana raspravljati o spornim imenovanjima u Vijeću ministara BiH, Vladi Federacije BiH, te o izboru mostarskog gradonačelnika.  

Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović je kazao da su, kada je u pitanju funkcioniranje svih razina vlasti u BiH, sudionici sastanka dogovorili određene sastanke u iduća dva tjedana, a na kojima bi se pokušali uvidjeti svi ključni problemi funkcioniranja državne, entitetske, županijske te lokalnih razina vlasti te pokušalo doći do njihovih rješenja. "Vjerujemo da ćemo kroz ove sastanke apsolutno stvoriti ambijent kvalitetnog partnerskog odnosa između ove dvije stranke te da će ono što smo mi danas dogovarali biti zajednička stajališta kod svih razgovora koje ćemo u buduće voditi kako s međunarodnom zajednicom tako i na domaćoj političkoj sceni", kazao je dr. Čović. 

 

U razgovorima oko Vijeća ministara BiH timovi HDZ BiH i SDA bit će predvođeni Draganom Vrankićem i Sadikom Ahmetovićem; na razini Federacije BiH Borjanom Krišto i Mirsadom Kebom te Mustafaom Mujezinovićem i Vjekoslavom Bevandom; a na lokalnoj razini predvođeni Ilijom Filipovićem i Denisom Lasićem iz HDZ BiH te Salkom Sokolovićem i Zijadom Hadžiomerovićem iz SDA.

 

Govoreći o promjenama Ustava BiH, dr. Dragan Čović je kazao kako je uvjet HDZ-a BiH da u Ustavu tri naroda moraju biti jednakopravna, da je dvoentitetska BiH apsolutno neprihvatljiva te da postoji vrlo jasan paket ustavnih promjena o kojima se želi razgovarati. Predsjednik HDZ BiH je istaknuo kako neko želi u razgovore uključiti i Tursku i Srbiju i Hrvatsku, ali kako je najvažnije ono što će se dogovoriti političari unutar BiH. „Hrvatska politika se gradi u BiH, ne izvan BiH", poručio je dr. Čović.

Lider SDA Sulejman Tihić rekao je, kada je riječ o „butmirskom procesu“, kako „de facto" nema nekih bitnih razlika između HDZ BiH i SDA. Govoreći o sastanku u Butmiru, Tihić je kazao kako će sva pitanja biti otvorena, ali da je pitanje što će se na njemu dogovoriti te da u tom smislu očekuje uključenje međunarodne zajednice jer, kako je kazao "bez njih nećemo postići nikakav dogovor". Tihić je kazao da kada su u pitanju ustavne promjene, SDA će podržati sve zahtjeve HDZ-a BiH koji trebaju osigurati jednakopravnost hrvatskog naroda. Upitan od strane medija o mogućnosti ugradnje u Ustav referenduma o pravu na odcjepljenje entiteta, predsjednik SDA Sulejman Tihić je odgovorio kako nema ništa protiv referenduma na razini države, dodajući kako općine i niže razine vlasti ne mogu odlučivati o državnim pitanjima.

 

U izaslanstvu HDZ BiH bili su:
 
- predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović;
- zamjenik predsjednika HDZ BiH Niko Lozančić;
- dopredsjednik HDZ BiH Rade Bošnjak;
- dopredsjednik HDZ BiH Marinko Čavara;
- glavni tajnik HDZ BiH Vlado DžoiĆ

- član Predsjedništva HDZ BiH i predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH HNŽ Ilija Filipović;

- dopremijer FBiH i ministar financija u Vladi FBiH Vjekoslav Bevanda;

- predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Mostar Denis Lasić;

- voditelj Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornik HDZ BiH Mišo Relota;

- glavni tajnik Mladeži HDZ BiH Damir Džeba;
 
 
U izaslanstvu SDA bili su:
 

-          predsjednik SDA Sulejman Tihić;

-          zamjenik predsjednika SDA Asim Sarajlić;

-          potpredsjednik SDA Adil Osmanović;

-          potpredsjednik SDA Sadik Ahmetović;

-          glavni tajnik SDA Amir Zukić;

-          član Predsjedništva SDA Mirsad Kebo;

-          član Predsjedništva i glasnogovornik SDA Samir Kaplan;

-          član Predsjedništva SDA i predsjednik KO SDA HNK Salko Sokolović;

-          premijer FBiH Mustafa Mujezinović;

-          predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar dr. Zijad Hadžiomerović;

preneseno sa www.hdz.org