ZATVORENICI IMAJU PRAVO NA PLAĆU Tvrtka koju je osnovao državni zatvor ostvaruje dobit

zatvor krevet
Pexels/Ilustracija

Gospodarska jedinica Concordia, koju je osnovao državni zatvor u Vojkovićima kod Sarajeva i u kojoj rade pritvorenici i zatvorenici, prošle je godine ostvarila dobit od skoro 31.000 KM.

Concordia je registrirana za više različitih djelatnosti, od gajenja žitarica do ostalih uslužnih djelatnosti, a između ostalog je registrirana i za pranje i kemijsko čišćenje proizvoda od tekstila i krzna.

''Gospodarska jedinica je registrirana za više različitih djelatnosti, a poslovne evidencije iste se ne vode u okviru ISFU sustava. Angažirana osoba ovlaštena za sastavljanje financijskih izvještaja podnijela je godišnji obračun privredne jedinice za 2022. godinu. Ostvareno je ukupno 96.934 KM prihoda i 66.029 KM rashoda, odnosno 30.905 KM dobiti'', piše u revizorskom izvještaju o Zavodu za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH za 2022. godinu, prenosi Faktor.

Pravo na plaću

Pritvorenici i zatvorenici imaju pravo na naknadu za svoj rad koja iznosi od jedne četvrtine do jedne polovine prosječne plaće na sličnim poslovima ostvarene u posljednja tri mjeseca u BiH. Naknada se isplaćuje iz ostvarenih prihoda gospodarske jedinice.

Zanimljiv podatak našli smo i u Godišnjem izvještaju o izvršenju proračuna Zavoda za prošlu godinu, piše Faktor. Tijekom 2022. godine pritvorenici i zatvorenici koji su napustili Zavod donirali su TV aparate za Zavod u vrijednosti od oko 7.300 KM.