Zatraženo osnivanje rtv kanala na hrvatskom jeziku

hrvatski tv kanal, Dinamo, Hajduk, mediji, glas koncila, kanal na hrvatskom jeziku, Hrvati u BIH, HDZ 1990, internet, HSP BIH, telmach, srpski film, titlovi, rtl, nova tv, zabrana, BIH, SP Brazil, tv signal, zatamnjenje, inicijativa, HTV, taksa, rtv pristojba, pristojbe, rtv bih, Hrvati u BIH, TV kanal na hrvatskom jeziku, kanal na hrvatskom jeziku
Nakon iznesenih uvodnih izlaganja skup je usvojio sljedeće zaključke:

1. Kako je Ustav BiH definirao Bosnu i Hercegovinu državom Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao konstitutivnih naroda (zajedno s ostalima) i građana Bosne i Hercegovine jasno proizlazi i pravo na jezik i informiranje na materinskom jeziku svakog od konstitutivnih naroda, a što aktualni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sustavu Bosne i Hercegovine ne poštuje. Pravo na informiranje bitna je pretpostavka demokracije odnosno sredstvo zaštite identiteta hrvatskog naroda u BiH. Zakon o javnom RTV sustavu koji se već godinama provodi je diskriminatoran jer Hrvati, poput druga dva konstitutivna naroda, nemaju radiotelevizijski kanal na svom jeziku.

2. Postojeći Zakona o Javnom radiotelevizijskom sustavu Bosne i Hercegovine podrazumijeva postojanje tri javna servisa: državni, te dva entitetska, što za Hrvate u BiH nije prihvatljivo. Zahtijevamo da se u okviru BHRT utemeljiti radiotelevizijski kanal na hrvatskom jeziku sa sjedištem u Mostaru (jednom od sjedišta Vlade FBiH) koji bi se financirao iz rtv pretplate u kojoj participira i hrvatski narod.

3. Navedeno realizirati sukladno Odluci Doma naroda od 17. rujna 2006. godine, Zaključku Doma naroda Parlamentarne skupštine od 17. rujna 2008. g. (Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH obvezuje Vijeće ministara da odmah pokrene postupak osnivanja novog RTV kanala na hrvatskom jeziku, unutar Javnog RTV sustava BiH, na osnovu odredaba Zakona), Zaključku Vijeća ministara od 7. listopada 2008. g. i elaboratu koji je prema ovim zaključcima izradilo Ministarstvo komunikacija i prometa u Vijeću ministara BiH.

4. Ukoliko se ne može osigurati politička volja u Parlamentarnoj skupštini BiH zahtijevamo nametanje zakonskog rješenja temeljem ovlasti OHR-a (uzevši u obzir činjenicu da su i dosadašnja zakonska rješenja, kad je u pitanju javni rtv servis, nametana od strane OHR-a).

5. Postojećim javnim medijima koji program emitiraju na hrvatskom jeziku potrebno je osigurati uvjete za rad i pretpostavke za njihov razvoj. S tim u vezi zadužuju se svi dužnosnici i nositelji izvršne vlasti u BiH iz reda stranaka koje čine Hrvatski narodni sabor da učine maksimalan napor u očuvanju i razvoju Radija Herceg Bosne, televizijskih postaja i lokalnih radio postaja, kao segmenta društvenog života od nacionalne važnosti za hrvatski narod u BiH.