ZATO SU IM "MALE" PLAĆE Političari u BiH jedu za 4, a studenti za 10 maraka

Restoran u Parlamentu
Avaz

O velikom jazu i razlikama u financijskim sredstvima i dubini novčanika između političara i "običnih" građana Bosne i Hercegovine, kao i pogodnostima koje jedni uživaju, a drugi ne, u velikoj mjeri govore i "smiješne" cijene obroka u bh. institucijama.

Parlamentarci u institucijama Bosne i Hercegovine za jedan obrok izdvajaju minimalne cifre, pa je tako na jelovniku cijena teleće juhe jednu marku, a glavno jelo košta u rasponu od 3 do 4 KM, donosi Avaz.

Restoran u Parlamentu

Nemaju pogodnosti

Jelovnik u državnim institucijama pokazuje da političari mogu za male pare jesti vrlo kvalitetno i obilno. Naprimjer, cijena porcije piletine s roštilja, koja je izuzetno kvalitetna, lijepo pripremljena i svježa, iznosi svega 3,5 maraka, a dodaci koštaju po marku.

Za dobro jelo od mesa ne treba dati više od 4 KM, a za kvalitetnu juhu, porciju piletine i salatu platit će samo 6 KM.

Restoran u Parlamentu

S druge strane, studenti, naprimjer, koji su prinuđeni da se hrane izvan kuće, nemaju te pogodnosti. Za pecivo u pekari moraju izdvojiti barem dvije do dvije i pol marke, dok im za nešto kvalitetniji obrok, poput piletine ili gulaša, treba do 10 KM. Broj studenata koji u mogućnosti sebi osigurati kvalitetan obrok za vrijeme provedeno na fakultetu je, jasno, minimalan.

"Na fakultetu obično jedem "fast food" i peciva, poput pizze ili sendviča. Hrana nije baš na zadovoljavajućem razini što se tiče kvalitete, ali što je, tu je", istaknula je Ajla Kajević, studentica Fakulteta političkih znanosti.

Nije dovoljno

Kako je rekla, bez obzira na to što većini studenata roditelji pokrivaju troškove, treba razmišljati i o onima koji imaju slabije financije.

"Dnevno izdvajam oko deset maraka za hranu. U ovu cifru ulaze obrok i piće", kazala je Kajević.

Uzimajući u obzir da predavanja traju pet radnih dana te da se zna dogoditi da se na fakultetu provede čitav dan, nekad jedan obrok nije dovoljan.

Kantine, gdje bi trebala biti jeftinija hrana za studente, na većini fakulteta ne postoje. Ostaje i pitanje kakva je kvaliteta obroka spremljenih u kantini.