Zastupnik SDA u PBiH nagradio mudžahedine za odsijecanje glava

mudžahedini, tešanj
da ništa nije poduzeo protiv mudžahedina koji su mu tijekom rata donijeli četiri odsječene glave u Policijsku postaju u Tešnju, rekao je Srni Dževad Galijašević, član Ekspertnog tima za borbu protiv terorizma.

"Mehmedović se tereti što kao tadašnji šef policije u Tešnju nije zadržao počinitelje, proveo istragu i kaznio ih, već je jednom od njih dao niklovani pištolj kao nagradu. On se ne tereti za događaj na Crnom vrhu na kojem su odsječene glave tri pozadinca VRS, već za događaj zbog kojeg on ništa nije poduzeo da kazni počinitelje tog gnusnog djela", rekao je Galijašević.

Glavni okružni tužitelj u Doboju Salih Memić potvrdio je Srni da je Okružno tužiteljstvo 29. lipnja 2005. godine zaprimilo izvješće Centra javne sigurnosti Doboj protiv Mehmedovića zbog kaznenog djela iz čl. 172 Kaznenog zakona BiH (zločin protiv čovječnosti) i taj predmet je 5. kolovoza iste godine ustupljen Tužiteljstvu BiH. On je dodao da ne zna sadržaj izvješća, pošto svi koji se odnose na kaznena djela ratnog zločina spadaju u nadležnost Tužiteljstva BiH.

Memić je rekao da u vrijeme (ratno) dok je bio sudac, a kasnije, od 30. lipnja 1995. godine tužitelj u Tešnju, nije imao saznanja da su srpske glave odsječene na Crnom vrhu donesene u Tešanj niti je imao saznanja da je podnesena bilo kakva prijava protiv osoba koje su to učinile.

"Niti znam da je djelo počinjeno, niti tko ga je počinio, tako da je nemoguće odgovoriti tko je bio dužan podnijeti prijavu protiv osoba koje su sudjelovale u zločinu, ako se on zaista i dogodio", naveo je Memić. Prema njegovim riječima, u Tešanj je došao "kao protjerana osoba iz Teslića 1. kolovoza 1992. godine".

"Tada sam u Tešnju poznavao samo jednog čovjeka, kolegu Izudina Berberovića. Sve vrijeme proveo sam u zgradi općine i to do kraja 1993. godine kada su iz Teslića protjerani moji roditelji te sam tada u selu Mekiš dobio smještaj za sebe i roditelje. Gotovo da se ni s kim nisam družio, tako da i nisam mogao doći do bilo kakvih saznanja", istaknuo je Memić.

Jedan od dužnosnika srpske policije iz ratnog razdoblja ispričao je Srni da je "Mehmedović bio alfa i omega u ratnom Tešnju" i da se tamo ništa nije dogodilo bez njegovog znanja. "Riječ je o čovjeku koji je bio od velikog povjerenja tadašnjeg predsjednika SDA Alije Izetbegovića", ističe on i dodaje da je Mehmedović, kao prvi čovjek policije, trebao podnijeti kaznenu prijavu protiv osoba koje su odsjekla glave i donijela u Tešanj. "Ako to nije uradio onda tu nešto ne štima", tvrdi bivši policajac.

Od bivših vojnika Vojske Republike Srpske Srna saznaje da su obavještajni podaci VRS iz ratnog razdoblja ukazivali da je Mehmedović bio usko povezan s mudžahedinima na tešanjskom području.

Srbin, izbjeglica iz Tešnja, rekao je Srni da su tešanjski Srbi tijekom rata bili zatočeni u zgradi policije, pomoćnom objektu kod zgrade policije i u svlačionicama na nogometnom stadionu u Tešnju.

"Bilo je maltertiranja i batinanja zarobljenih, ali uvijek kada je Mehmedović, navodno, odsutan pa kada se neko požali da je maltretiran on je odgovarao da nije bio tu i da se to više neće ponoviti. Istina, nisu nas maltertirali isti ljudi, nego su dolazili drugi", priča ovaj nekadašnji žitelj općine Tešanj, koji nije želio da mu se spominje ime jer često obilazi imanje u ovoj federalnoj općini.