ZASTUPNIK IZ TREBINJA Građevinski inženjer u svijetu marketinga

Aleksandar Bodiroga
Direkt portal

Tvrtka koja se dovodi u vezu sa zastupnikom SNSD-a u trebinjskoj Skupštini Aleksandrom Bodirogom „Xplode media“ dobila je posao od Elektroprivrede Republike Srpske za reklamiranje poduzeća na sportskim, kulturnim, humanitarnim i drugim manifestacijama i događajima. Ukupna vrijednost okvirnog sporazuma na šest mjeseci iznosi oko 790.000 maraka bez PDV-a, odnosno oko 920.000 maraka s PDV-om.

„Xplode media“ je bila i jedini ponuđač na ovom tenderu i u narednih pola godine imat će zadatak poraditi na imidžu ovog javnog poduzeća.

Tvrtka na bratu, adresa na rođaku

Vlasnik tvrtke, koja je osnovana u rujnu 2021. godine, je Nemanja Bodiroga, brat zastupnika Aleksandra Bodiroge. Kontak telefon ove tvrtke pak vodi do telefonskog broja ovog zastupnika.

Na adresi na kojoj je tvrtka registrirana nalazi se kuća u kojoj, kako saznaje Direkt portal, živi Srđan Kovač. Inače, on je rođak zastupnika Aleksandra Bodiroge, ali i predsjednik mladih SNSD-a u Trebinju.

Prve godina poslovanja tvrtka nije ostvarila značajnije rezultate, u 2022. godini nisu imali zaposlenih i ostvarili su prihod od oko 19.500 maraka. Zato bi 2023. godina mogla biti njihov iskorak u poslovnom svijetu.

Na službenoj stranici „Xplode media“ navedeno je da su njihovi partneri u poslu bila mahom javna poduzeća i ustanove, ali i kineska kompanija „China Energy Engineering Group“ u okviru koje, prema pisanju RSE, posluje "China Gezhouba Group Co. Ltd", koja gradi Hidroelektranu Dabar.

„Xplode media“ je, kako su naveli, sudjelovala u organizaciji događaja postavljanja kamena temeljca za izgradnju Hidroelektrane Dabar. Surađivali su s Gradom Trebinjem, Hidroelektranama na Trebišnjici (HET), u kojima je zastupnik Bodiroga i zaposlen, Hidroelektranama na Drini, Andrićgradom te Turističkom organizacijom Grada Trebinja.

Prošle godine dobila je i 6.000 maraka, takođe od ERS-a, u raspodjeli novca za usluge isticanja vizualnih obilježja i sponzoriranja.

Na par lokacija u Trebinju postavljeni su led displeji ove tvrtke, a ovih dana, između ostalog, na njima se mogu vidjeti novogodišnje čestitke lokalne Herceg televizije i javnih ustanova.

Pored Trebinja, kako su naveli, tvrtka je svoj displej postavila i u Višegradu.

Iako se bavi marketingom, koji je u digitalnoj eri neodvojiv od društvenih mreža, tvrtka kojoj je ERS poklonila povjerenje i značajan novac na službenoj Facebook stranici ima tek 50-ak pratitelja. Posljednja objava na stranici je bila u lipnju ove godine. Nisu puno ažurniji ni na Instagramu, gdje imaju oko 280 pratitelja.

Žuta zastavica za natječaj

Natječaj za nabavku usluga reklamiranja ERS-a raspisan je početkom rujna ove godine. Ova nabavka naknadno je uvrštena u plan nabavki za ovu godinu.

Na portalu „Pratimo tendere“ postupak je označen kao nabavka srednjeg stupnja rizika, jer su uvjeti ukazivali na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača, jer je uvrštena u plan nabavki tek naknadno i nije provedena u vremenski planiranom roku. Također, dodatna sumnja dolazi otuda što se na natječaj javio samo jedan ponuđač.

Urednik ovog portala Slobodan Golubović ukazuje na to da se obično za ovako visoke vrijednosti nabavke ponuđačima postavljaju znatno viši uvjeti za kvalifikaciju u pogledu vrijednosti prethodnih ugovora. U ovom slučaju ponuđač je morao imati samo jedan ugovor najmanje vrijednosti 30.000 maraka.

„Ovdje je očigledno da tvrtka kojoj je namijenjen i na kraju dodijeljen ugovor nije imala potvrdu o izvršenim poslovima nego za 30.000 maraka, pa je iz tog razloga i prilagođena ova vrijednost. Pitanje je samo što je u uvjetima kvalifikacije eliminiralo konkurenciju“, pojašnjava Golubović.

On dodaje da naknadno uvrštavanje ove nabavke u planske dokumente znači da se pojavila neka prijeka potreba za ovim ili da je ostao višak novca namijenjenog za javne nabavke, pa ne znaju ili ne žele potrošiti ga na drugi način.

"Ne treba zaboraviti da je ovo poduzeće u inicijalnom Planu javnih nabavki za 2023. godinu za nabavku usluga reklamiranja planiralo potrošiti 7,5 milijuna maraka i da je to u prvom dijelu godine i realiziralo, a onda je 6. rujna izmjenom/dopunom plana nabavki za ove namjene dodano još 790.000 maraka, što odgovara vrijednosti predmetne nabavke“, naglašava Golubović.

U izjavi za Direkt portal on problematizira i potrebu poduzeća iz sustava elektroprivreda u BiH za ovakvom vrstom reklamiranja, jer na domaćem tržištu oni nemaju konkurenciju.

„Kada je u pitanju inozemna prodaja, električna energija je burzanska roba i ni u tom slučaju nema potrebe za bilo kakvom reklamom. Očigledno je da se ovdje radi o najmanje dvije stvari, prva je politička promocija, jer svi rukovoditelji poduzeća iz elektroenergetskog sektora manje-više imaju i političke funkcije, a druga je izvlačenje javnog novca za političke i privatne svrhe. Kolege iz magazina Žurnal su izračunale da je u tijeku 2023. godine na ovakve nabavke samo Elektroprivreda RS potrošila više od 10 milijuna maraka“, zaključuje sugovornik.

Skrivena diploma

Zastupnik SNSD-a Aleksandar Bodiroga, blizak glavnom tajniku ove stranke Luki Petroviću, u trebinjsku Skupštinu je ušao zahvaljujući 1.109 glasova građana Trebinja.

Po diskusijama i inicijativama u skupštinskim klupama nije se proslavio. Da postoji možete čuti tek uglavnom iz pokojeg zastupničkog pitanja. Na službenoj stranici SNSD-a navedeno je da je potpredsjednik mladih socijaldemokrata za izbornu jedinicu 9.

Na službenoj stranici Omladinskog savjeta Republike Srpske istaknuto je da je po zanimanju građevinski inženjer, no nije navedeno gdje je i kada stekao to zvanje.

Koji je fakultet završio, gdje i kada, ne želi kazati ni novinarima, ni kolegama i kolegicama zastupnicima, niti građanima koji su ga izabrali.

Zastupnica Liste za pravdu i red Dajana Milišić već je dva puta na skupštini zatražila od zastupnika Bodiroge da joj dostavi informacije o svom obrazovanju.

„Ja sam dva puta javno postavljala to pitanje zastupniku Bodirogi. Međutim, nikada nisam dobila odgovor, što je uobičajeno kada postavljamo škakljiva pitanja. Prema mojim informacijama, Bodiroga je početkom ove godine, nakon što mu HET, u kojem je zaposlen, nije priznao diplomu građevinskog inženjera, koju je stekao za nekoliko tjedana, donio novu diplomu i to, ni manje, ni više - već doktora znanosti prometnog smjera“, tvrdi zastupnica Milišić.

Novinari Fokusa tražili su od HET-a odgovor na tvrdnje zastupnice Milišić, ali im iz ovog poduzeća nisu odgovarali na upit.

Bodiroga o tome nije želio razgovarati ni s novinarkama Direkta. U nekoliko navrata pokušali su dobiti odgovor na ta pitanja, no bezuspješno.

Bodiroga je najprije rekao da će im dostaviti sve podatke o svom obrazovanju, čak je i zapisao e-mail, no do objave ovoga teksta to nije učinio.

Nije odgovarao na telefonske pozive niti poruke koje su mu slali.

Aleksandar Bodiroga je u rujnu ove godine ušao i u novi posao. S izvjesnim Ersinom Kustemirom u Trebinju osnovao je tvrtku „TT export-import“. Kustemir je, kako Direkt saznaje, turski državljanin koji je u nekoliko navrata boravio u Bosni i Hercegovini.

Udio kapitala oba osnivača u novoosnovanoj tvrtki je po 5.000 maraka.

Prema podacima portala Akta.ba, direktor u ovoj tvrtki je Aleksandar Bodiroga.

Tvrtka je registrirana na adresi Vojvode Stepe Stepanovića bb. Novinarke Direkta nisu mogle doći do prostorija ove tvrtke, budući da adresa nije označena brojem.

Aleksandar Bodiroga