ZASTUPNIČKI DOM PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BiH Danas o smjeni ministra Nenada Nešića

Nenad Nešić
Gerila.info

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas bi trebao razmatrati Inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH - smjenu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nenada Nešića, koju su predložili zastupnici Kluba SDA: Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević.

Oni su u obrazloženju inicijative za smjenu Nešića naveli da je on, gostujući 21. svibnja ove godine u jednoj TV emisiji na TV kanalu sa nacionalnom frekvencijom u Republici Srbiji, na naročito grub način uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici i negirao genocid nad Bošnjacima kao činjenicu dokazanu na Međunarodnom sudu pravde u Hagu, prenosi Fena.

Ističu da je sve navedeno učinio na brutalno uvredljiv način, "stavljajući žrtve genocida u kontekst vica i nanoseći na taj način njihovim obiteljima i cjelokupnoj civiliziranoj javnosti bolne psihološke traume najvišeg intenziteta".

Amandmani na Ustav

Trebali bi biti razmatrani i principi Prijedloga amandmana II. na Ustav BiH, koji su predložili zastupnici iz Kluba DF-a: Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

Oni su predložili izmjenu koja se odnosi izbor članova Ustavnog suda BiH na način da, na prijedlog Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, četiri člana bira Zastupnički dom Federacije, a dva člana Skupština Republike Srpske. Važeća odredba ne definira da se biraju na prijedlog VSTV-a.

Preostala tri člana bira predsjednik Europskog suda za ljudska prava nakon konzultacija s Predsjedništvom.

Prije sjednice Zastupničkog doma, predloženi amandman na Ustav BiH trebala bi razmatrati i Ustavnopravna komisijaZastupničkog doma.

Zastupnici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o strancima, čiji je predlagač poslanik Nihad Omerović.

Trebali bi biti razmatrani i principi Prijedloga zakona o dopunama Zakona o obrani BiH, koji je predložio Dom naroda, s Mišljenjem Ustavnopravnog povjerenstva koje je utvrdilo da predloženi zakon nije usklađen sa Ustavom i pravnim sustavom BiH.

Dopune Izbornog zakona

Zastupnici će se u drugom krugu glasanja izjasniti o zahtjevu zastupnika Kluba SDA: Amora Mašovića, Safeta Keše, Denijala Tulumovića, Šemsudina Dedića, Edina Ramića, Nermina Mandre, Midhata Čauševića i Šerifa Špage da se Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku, nakon što Kolegij doma nije postigao suglasnost o tome.

Iz istog razloga zastupnici će se u drugom krugu glasanja izjašnjavati i o zahtjevu zastupnika Šemsudina Mehmedovića za razmatranje njegovog Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH po hitnom postupku.

Na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma PSBiH, između ostalog, trebalo bi da se nađe Izvješće o financijskom poslovanju i Programsko izvješće BHRT-a za 2023. godinu te Programski plan i Financijski plan BHRT-a za 2024. godinu, kao i Godišnje izvješće Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH za 2023. godinu.