ZASTUPNIČKI DOM Bez smjene ministra pravde BiH Josipa Grubeše

ZASTUPNIČKI DOM Bez smjene ministra pravde BiH Josipa Grubeše
Ilustracija hercegovina.info

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nisu podržali prijedlog za smjenu ministra pravde BiH Josipa Grubeše (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ BiH).

Za njegovu smjenu glasovalo je 14 zastupnika, protiv je bilo njih 17, a jedan je bio suzdržan.

Zastupnik Naše stranke Damir Arnaut izjavio je da je prijedlog za smjenu ministra Grubeše upućen zbog njegovog odbijanja da surađuje s Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Dodao je da je s predstavnicima Ureda ministra Grubeše dva puta dogovoren termin svjedočenja pred Komisijom da bi oba puta nakon potvrde termina otkazao svjedočenje, što je jedini takav slučaj u radu komisije.

"Stoga je Komisija usvojila zaključak kojim je konstatirano da nije ostvarena suradnja ministra pravde BiH s Komisijom i drugi zaključak o potrebi njegove smjene", rekao je Arnaut.

Zastupnik Demokratske fronte (DF) Zlatan Begić naveo je da zahtjev za smjenu ne treba shvatiti kao napad na osobnost ministra Grubeše niti na stranku iz koje dolazi, te podsjetio da članovi Vijeća ministara moraju dobiti podršku tog Doma za imenovanje na funkciju.

Zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović rekao je da je ministar Grubeša, kao i drugi ministri, redovno podnosio izvještaje tom Domu pri čemu postoji mogućnost razmatranja svih pitanja.

"On je, po meni, uradio ispravnu stvar braneći nezavisnost pravosuđa jer je ta komisija nezakonito formirana", istaknuo je Lovrinović.

Zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) Branislav Borenović rekao je da je Lovrinović pretjerao u svom izlaganju i podsjetio ga da je Parlament odlučio formirati Privremenu istražnu komisiju, kao što je formirao i Vijeće ministara, i da to svi moraju poštovati.

Zastupnica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Sanja Vulić naglasila je da neće glasovati za smjenu ministra Grubeše jer smatra da ova država ima mnogo većih problema nego što su sve kritike koje su njemu upućene.

Predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (HDZ BiH) smatra da je Privremena istražna komisija Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH formirana protivno Poslovniku i zahvaljujući nekoj vrsti 'rezervne koalicije', piše Federalna novinska agencija.

"Ministar može odgovarati kao svi drugi i podnijeti političku odgovornost i ovdje, ali smjena ministra može biti isključivo politička, a nikako odgovornost koja bi bila utvrđena na ovom što je danas ovdje izneseno", navela je Krišto.

Arnaut je replicirao da predsjedavajuća svojim izlaganjem ne poštuje ni zakone, ni Poslovnik, ni Ustav BiH.

Zastupnik SDS-a Dragan Mektić je kazao kako mu se čini da se vlast uplašila šokantnih saznanja do kojih je došla ta komisija tako što su im ključni nositelji pravosudnih funkcija naveli anomalije pravosudnog sustava.

Ministar Grubeša je istaknuo kako nije točno da se nije odazivao na pozive Komisije što se može utvrditi iz korespondencije njegovog ureda sa službom u parlamentu.

"Pored ranije preuzetih obaveza bio sam spriječen da se odazovem tom pozivu u zakazano vrijeme i sasvim opravdano sam očekivao novi termin Komisije, što izgleda nekom nije odgovaralo jer su imali drugačije namjere", poručio je Grubeša.

Dodao je da ne može ne primijetiti da u toj Komisiji nema nijednog Hrvata, a zašto je to tako, odgovor treba potražiti kod kreatora te i takve politike.

"Evidentno je da nema nikakvog realnog pokazatelja o odsustvu kvalitete u mom radu, bez obzira koji od argumenata stavite u kontekst i istinski pogledate što je Ministarstvo pravde uradilo u 2020. godini i ranijim godinama", podcrtao je Grubeša.

Nakon obavljene rasprave zastupnici su odbili glasovati za smjenu ministra pravde Josipa Grubeše.