ZASTUPNICA POSLALA TEKSTOVE PSIHIJATRU Optužila novinara da je mrzitelj žena i prikriveni homoseksualac

žurnal,ilda alibegović,bisce.ba,sloboda medija,vahidin durić

Ilda Alibegović (članica Narodnog europskog saveza), zastupnica u Federalnom parlamentu, na neobičan način reagirala je na pisanje portala bisce.ba o svom radu. Nakon što je portal u proteklih nekoliko godina objavljivao tekstove koji su problematizirali njen politički angažman, Alibegović je predmetne tekstove dala na uvid psihijatru, a zatim o tome obavijestila i urednika portala Vahidina Durića. Iako je u razgovoru za Žurnal navela da je već godinama predmet uznemiravanja od strane portala i Durića, nije se odlučila prijaviti ga policiji već je Duriću poslala poruku u kojoj mu poručuje da je psihijatar utvrdio da je „moguće prikriveni homoseksualac“.

Ako se na stranu stave nesporazumi koji potencijalno postoje između medija i političara, neki zastupnici u parlamentu uvredom smatraju ukoliko problematizirate nečije seksualno opredjeljenje, kakvo god ono bilo.

Durić joj se, zaključio je psihijatar, zapravo divi:

"Poslala sam vaše članke o meni tokom zadnjih godina jednom psihijatru koji je to malo analizirao i zaključio da imate neki poremećaj ličnosti i da ste opsjednuti sa mnom jer mi se divite iz nekog razloga a ne znate se nositi sa tim i da izgleda jako neprofesionalno i očajno da su vam sve skoro vijesti upućene na adresu jedne ili dvije do tri zastupnice, kroz govor mržnje uvijek ciljate na negativno i na žene zaključio je da ste izgleda mrzitelj žena i da vjeruje da ste mogući prikriveni homoseksualac" – napisala je.

Durić za Žurnal kaže, a to se može utvrditi i pretragom portala bisce.ba, da je o zastupnici Alibegović objavljeno tek par tekstova. Jedan 2020., koji je problematizirao njeno često mijenjanje stranačkih dresova. U drugom je kritizirao to što je nakon poplava koje su pogodile ovaj kraj Vlada USK-a i Ilda Alibegović, umjesto volontera, u svojim prostorijama primila sudionika natjecanja Zvezde Granda i njegovog mentora:

Zbog toga ovaj postupak zastupnice Alibegović, koja nije imala apsolutno nikakvo ovlaštenje da šalje moje tekstove na psihijatrijsko vještačenje, ocjenjujem kao pravi raskoš drskosti. Da bi se provodilo vještačenje za to treba imati nalog suda - kaže Durić.

Iako Ilda Alibegović tvrdi da je rad ovog portala usmjeren na nju i nekoliko kolegica, na samom portalu jasno je da su mnogi događaji i teme predmet rada ovog medija.

Zbog toga je Durić podnio niz prijava na postupak zastupnice Alibegović: prijavu CIK-u, policiji, Etičkom povjerenstvu Parlamenta Federacije BiH, zastupnicima i Udruženju BH novinari. Zanimljivo je da je upravo Ilda Alibegović jedna od članica ovog povjerenstva.

Ovaj čin je izvršen bez znanja, pristanka ili bilo koje legitimne pravne osnove kao što je nalog suda ili tužiteljstva. Kao zabrinuti građani, čvrsto vjerujemo u poštivanje načela demokracije, poštivanje ljudskih prava i poštivanje vladavine prava. Postupci zastupnice Alibegović predstavljaju grubo kršenje ovih načela i pokazuju nepoštivanje etičkih standarda koji se očekuju od izabranih dužnosnika. Traženje psihijatrijske procjene bez odgovarajućeg pristanka i u nedostatku zakonskog odobrenja ne samo da je neetično, već također krši zakon, prava i privatnost urednika i vlasnika elektroničkog medija bisce.ba – napisao je u prijavi povjerenstvu. Zatražio je da se o ovom slučaju pokrene hitna rasprava i sankcioniraju ovi potezi.

Zastupnica Alibegović osobno me upoznala slanjem elektroničke poruke (prilog emaila) i svjesno priznala da je bez mog znanja, pristanka ili bilo kakve legitimne pravne osnove poput naredbe suda ili tužiteljstva, tražila moje psihijatrijsko vještačenje. Ovaj alarmantni razvoj otvara značajna pitanja u vezi s kršenjem privatnosti, osobnih prava, zloupotrebom ovlasti i zakona Bosne i Hercegovine – napisao je Durić u dopisu CIK-u.

U razgovoru za Žurnal ona će Durića nazvati "necertificiranim novinarom", upozoravajući na rad "kvazimedija", "tendencioznih tekstova", te navodeći da zadire u sferu privatnog. Na pitanje na koji način je izvještavanje portala bisce.ba ugrozilo njezinu intimu te u kojim tekstovima se radi o pisanju o osobnom životu:

Zna se za moju aktivnost već godinama, ali on je negativno okarakterizirao moje inicijative, za koje se zna da su pozitivne. Nekim političkim strujama smeta moj aktivizam jer podižem standarde koje oni onda ne mogu dostići - kaže i upozorava da će njen sljedeći potez najvjerojatnije biti prijava policiji.