ZASTRAŠUJUĆE 82 posto mladih želi otići iz BiH do kraja godine

ZASTRAŠUJUĆE 82 posto mladih želi otići iz BiH do kraja godine
Ilustracija

Covid-19 kriza primjetno je utjecala na 59 posto mladih u BiH od čega je 36 posto njih istaknulo da je imalo posljedice na poslu.

Čak 70 posto mladih su naveli da je pandemija negativno utjecala na obrazovanje, a više od polovine mladih ima negativnu percepciju života nakon pandemije i smatraju da će biti manje prilika za zapošljavanje, objavio je portal Buka.

Zabrinjavanjućih 82 posto njih žele napustiti BiH krajem ove ili početkom iduće godine.

Razlozi koje navode za odlazak povezani su najviše sa zaposlenjem, te tako 56% ispitanika kao razloge za odlazak novodi bolju plaću, više mogućnosti za zaposlenje, sigurnije zaposlenje i mogućnosti za napredovanje u poslu, dok njih 15 posto želi otići u neku drugu zemlju zbog kvalitetnijeg života. 

Kao razloge za ostanak u BiH navode obitelj-njih 38 posto, dok je 15,3 ispitanika navelo da je to domoljublje.

Kroz istraživanje su identificirane i neophodne promjene koje se trebaju dogoditi da bi mladi ostali u BiH, a to su, reklo je njih  52,5 posto, zapošljavanje, veća primanja i bolji kvalitet života, dok je 15,4 ispitanika navelo nužnost promjene političke situacije.

Ove porazne brojke predstavljene su na javnoj diskusiji “Život mladih u BiH: Je li vrijeme za promjene?” u organizaciji Westminster fondacije za demokraciju u okviru programa koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Nj.E. Matt Field, britanski veleposlanik u Bosni i Hercegovini, je ovom prilikom između ostalog naglasio: „Podaci iz ankete koju je WFD proveo potvrđuju trend visokog postotka mladih koji žele napustiti BiH. Ukoliko se trend iseljavanja nastavi, to će u budućnosti donijeti niz socio-ekonomskih problema od kojih su neki već danas primjetni. Mi smo prepoznali ovaj trend i aktivno radimo sa mladima na iznalaženju rješenja. Vjerujemo da su mladi puno više od pasivnih primatelja vanjskih utjecaja; oni trebaju biti aktivno uključeni u kreiranju svog razvoja i okruženja, biti u centru procesa donošenja odluka koje ih se direktno tiču. Korištenjem ove i sličnih analiza možemo zajedno raditi na definiranju i stvaranju pozitivnijih i boljih politika za BiH“, kazao je Nj.E. Matt Field, prenosi Buka.

„Kroz program koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, Westminster fondacija za demokraciju radi na poticanju političkih aktera da mladima posvete posebnu pažnju kreiranjem politika za njih, jer su oni nositelji razvoja društva“, navela je Dragica Reljanović iz Westminster fondacije za demokraciju, piše Buka.

U osvrtu na rezultate istraživanja, panelisti i panelistice govorili su o problemima u područjima zapošljavanja, obrazovanja, uključenosti mladih u donošenje odluka, kao i njihovim planovima za napuštanje BiH, te u kojoj mjeri su problemi sa kojima se mladi u BiH suočavaju postali još prioritetniji za rješavanje.

Istraživanje je provela Agencija za ispitivanje javnog mnijenja Prism Research & Consulting i realizirano je na reprezentativnom uzorku od 1005 ispitanika od 18 do 30 godina.