Zašto tone televizija Federacije BiH

Kao primjer nepravilnosti u radu, list podsjeća na nedavnu Odluku Upravnog odbora FTV o ukidanju Informativni program FTV-a, što je slučaj bez presedana u poslovanju bosanskohercegovačkih javnih servisa.

Slučaj Duške Jurišić

Uzrok za donošenje ove odluke je donesena naredba Općinskog suda u Sarajevu da se Duška Jurišić, koja je u siječnju prošle godine smijenjena sa mjesta odgovorne urednice Informativnog programa FTV-a, mora vratiti na posao.

U namjeri da ignoriraju nalog Suda, članovi UO FTV, predvođeni direktorom Džemalom Šabićem, odlučili su ukinuti Informativni program, te na taj način onemogućiti povratak Jurišićeve na njeno radno mjesto.

Dodaje se da osobne sujete, bahatost i samovoljiu Upravni odbor FTV-a provodi i uz pomoć direktora za Program Zvonimira Jukića, te direktora marketinga FTV-a Adnana Bilala.

Financijske malverzacije su očite u toj TV kući jer je RTV FBiH je u 2009. godini prema službeno objavljenom cjenovniku prodala reklamnog prostora bez popusta u vrijednosti od 59,8 miliona KM. Istovremeno, u službenoj bilanci RTV FBiH za istu godinu prijavljen je prihod od marketinga u iznosu od 10,95 miliona KM.

U siječnju 2009. godine Mirza Huskić i Šukrija Omeragić, predsjednik i član Samostalnog sindikata uposlenika Javnog RTV sistema u BiH, predali su Financijskoj policiji FBiH dokumentaciju o navodnom kriminalnom poslovanju Federalne TV. Huskić i Omeragić tada su odlučno zahtijevali da se izvrši kontrola poslovanja FTV-a na osnovu revizorskog izvješća iz 2006. godine.

Od tada je prošlo dvije godine, a ni Financijska policija, ni tužiteljstvo nikada nisu proveli istragu u RTV FBiH.

Vlašićki sastanci za osobno dobro

Na nedavno održanom sastanku na Vlašiću, kojem su nazočili Džemal Šabić, Zvonimir Jukić, predsjednik Upravnog odbora Igor Soldo i Adnan Bilal, odlučili su da uvedu određene „zaštitne mjere" za članove uprave, to jest za same sebe.

Takođe, Šabić, Jukić, Soldo i Bilal „unaprijedili" su osobneugovore o radu i odlučili da si povećaju plate za 500 do 1.000 KM. Još su se dogovorili da će godinu dana nakon razrješenja sa dužnosti primati isti iznos osobnog dohotka kao sada!

Prosječnog gledatelja, međutim, zanima da za pretplatu koju redovno plaća od svog javnog servisa, prvenstveno kada je u pitanju informativni segment, dobije objektivan i kvalitetan program.

Nažalost, čini se da Federalna televizija u posljednjih godinu dana tone sve dublje, u svakom smislu.

 

slobodna bosna