Zašto oporbeni vijećnici ne dobivaju odgovore na svoja pitanja?

Skupština HNŽ-a
Klix

U Mostaru je danas održana sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije. Na istoj se raspravljalo o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Također prezentirana su i izvješća o radu Županijskog Tužiteljstva, Županijskog suda u Mostaru te Županijskog javnog pravobraniteljstva za 2020. godinu.

Prva točka dnevnog reda bila su zastupnička pitanja. Oporbeni vijećnici na svoja pitanja već neko vrijeme ne dobivaju odgovore. Zastupnik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž gotovo dva mjeseca čeka da mu rukovodstvo skupštine odgovori na dva pitanja.

"Ja sam još na sjednici koja se održala 30. travnja ove godine opomenuo vladajuće iz razloga što mi nisu dali odgovore na moja vijećnička pitanja koja sam postavio krajem ožujka. Radi se o financiranju medija o odluci Vlade HNŽ-a te financiranje udruga i pojedinaca sredstvima iz županijskog fonda za okoliš. Tražio sam informaciju kome su dodijeljena sredstva. Što se tiče medija, za 220 tisuća maraka znamo da su po odluci Vlade HNŽ-a otišle za RTV Herceg-Bosne, no za drugih 220 tisuća ne znamo kome su dodijeljene. Navodi se samo kako su dodijeljene medijima, a kojima to ne znamo. Na idućoj sjednici ću inzistirati da se navede lista tih medija, ali i udruge i pojedinci koji su dobili sredstva iz županijskog fonda za okoliš", kazao je Raguž.

Sličan problem ima i Ivan Odak vijećnik HDZ 1990. On je također prije dva mjeseca postavio pitanje na koje još nije dobio odgovor.

"Na jednoj od prethodnih sjednica, onoj krajem ožujka, tražio sam da mi se dostavi analiza upošljavanja osoba s invaliditetom u HNŽ-u. S obzirom na to da nisam dobio traženu informaciju ponovno sam danas zatražio da mi se da odgovor na moje pitanje", kazao je Odak. 

Odak je danas čak ponovio i svoje pitanje iz 2019. godine.

"Prilikom razmatranja informacije Tužiteljstva HNŽ-a na sjednici 2019. godine postavio sam zastupničko pitanje u vezi neizvršavanja pravomoćnih sudskih presuda o Zabrani obavljanja djelatnosti za poduzeća: Prenj d.d. Konjic, JP Šume Herceg- Bosne d.o.o Mostar, Šumarstvo „srednje neretvansko“ d.d. Mostar, Šumarstvo „Ljuta“ d.d. Konjic. Na isto pitanje do danas nisam dobio odgovor,a danas smo ponovno raspravljali o radu Tužiteljstva koje očito ignorira problematiku u vezi šumarstva i kriminala u ovoj oblasti, kao i ustavnu nadležnost ove Skupštine i njene odluke. U vezi navedenog smatram da su svojim nemarom dopustili probijanje pravnog interesa za sva naprijed navedena poduzeća te im omogućili protupravnu imovinsku korist više desetaka milijuna maraka", rekao je Odak za Hercegovina.info.

Hoće li oporbeni vijećnici na idućoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, koja se održava krajem lipnja, dobit odgovore na svoja pitanja ostaje za vidjeti.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.