ZAŠTO NITKO NE DJELUJE? Vlasti jedni druge zadužuju da reagiraju, a do tada sve izgori

ZAŠTO NITKO NE DJELUJE? Vlasti jedni druge zadužuju da reagiraju, a do tada sve izgori
N1

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj, telefonski održanoj sjednici, upoznala se sa Informacijom o požarima na području Federacije Bosne i Hercegovine koju je pripremila Federalne uprave civilne zaštite.

U informaciji je navedeno da se na području Federacije Bosne i Hercegovine, i to na području Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovčke i Hercegbosanske županije, od 11.8.2021. godine intenzivira pojava i širenje požara, te da su vatrogasne postrojbe kontinuirano na terenu, a poseban problem predstavlja činjenica da se u većini slučajeva radi o nepristupačnim terenima.

Federalna uprava civilne zaštite zadužena je da, u skladu sa svojim nadležnostima, nastavi poduzimati sve neophodne aktivnosti u pružanju pomoći na gašenju požara, te da sačini informaciju o potrebi nabavke letjelica za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Vlada Federacije BiH zadužila je Federalnu uprave civilne zaštite da uime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine uputi zahtjev Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, putem Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, za traženje međunarodne pomoći u gašenju požara otvorenih prostora iz zraka, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Podsjetit ćemo kako danima haraju požari na brdskim i planinskim područjima u Hercegovini i to na području Konjica, Jablanice, Mostara, Širokog Brijega, Stoca, Neuma, Tomislavgrada. Dio njih je ugašen, a ostali požari uništavaju endemske vrste stabala, i druga prirodna bogatstva. Zračne snage Republike Hrvatske su u dva navrata pomogle pri gašenju požara i to na području Tomislavgrada i Širokog Brijega.

Također, na području Jablanice je proglašeno stanje prirodne nesreće.

Predsjedništvo BiH još nije suglasno oko angažiranja helikoptera Oružanih snaga BiH. Tek su dva člana predsjedništva, Šefik Džaferović i Željko Komšić ovlastili ministarstvo sigurnosti da uputi apel za međunarodnu pomoć. Dok se nadležni sjete i angažiraju oko ovlasti i slanja konkretne pomoći vatrogascima, civilnoj zaštiti i stanovništvu, dobar dio područja zahvaćenog požarom je opustošen, a vatra i dalje prijeti.