Zašto (ne) plaćati pretplatu Javnom tv servisu BiH?

Kako nekome recimo u susjednoj Hrvatskoj objasniti da većina građana u ovoj državi ne plaća tv pretplatu, kada je to svuda u svijetu normalna pojava.
Puno se posljednjih godina žuči prolilo oko ove teme i puno puta je Javni servis pokušao doći do novca onih koji ne mogu ili u puno većem broju onih koji ne žele financirati ovakvu televiziju. Realno je da pretplatu koja iznosi 6,9 KM može platiti većina građana B i H, ali je još realnije da Javni servis ne nudi ništa kvalitetno za taj iznos. Posebno se to odnosi na Hrvate u B i H, koji Javni servis ne osjećaju svojim u istoj mjeri koliko osjećaju neki od francuskih ili njemačkih tv programa koji nude kabelski operateri u B i H. Neću sada o tome, jer je to do sada milion puta žvakano, ali nažalost još nije sažvakano.
Evo za primjer uzet ću najavu programa za naredni ponedjeljak što nam to nudi FTV:

Iz najave programa dobro se vidi što FTV nudi gledateljstvu, a sličan je sadržaj i ostalih šest dana u tjednu. U 22 sata programa nema ništa edukativno, ali ni zanimljivo što bi privuklo pažnju prosječnog građana ove zemlje. Ukoliko imate čelične živce gledati FTV dva sata će Vas peglati dosadna i negledljiva serija Gospođa Barbara, a isto toliko Villa Maria koja je davno bila na programu HTV-a i koju su davno pogledali svi koje interesira ova Cro sapunica. Ukoliko imate malo dijete ono će vjerojatno insistirati (bez obzira na godine) da prebacite kanal jer svaki drugi dječji program je puno zanimljiviji od onoga što su gospoda sa FTV-a ugurali u 40 minuta jutarnjeg programa za djecu. Ukoliko imate sreću da ste zaposleni onda sasvim sigurno nećete imati problema sa svim do sada napisanim, ali onim od sada svakako hoćete. Nakon napornog dana na poslu gdje ste se nekoliko puta posvađali sa šefom i radnim kolegama dolazak kući trebao bi predstavljati radost za dušu i odmor za tijelo.

Naravno, ukoliko se nakon objeda ne odlučite pogledati što to nam nudi Javni RTV servis. U 16,25h pored Vas će proletjeti Mali leteći medvjedići, a nakon toga će vas malo zalediti Pingu kao uvod u Federaciju danas. U toj informativnoj emisiji imat ćete prigodu čuti i vidjeti tko taj dan štrajka u BiH i tko sve nekažnjeno potkopava državu u kojoj živimo. Nakon te emisije ukoliko ne pijete alkohol morat ćete popiti neko sredstvo za smirenje da bi lakše sve to provarili, ali i da bi se psihički pripremili za nastavak programa. Naravno možda Vas malo umiri humoristična emisija «Naša mala klinika» ukoliko istu niste već davno pogledali. Crtić u 19,15h nekada je bio simbol za ispraćanje djece na spavanje, a sada je samo uvod u centralni dnevnik. Ukoliko imate sreću da u ponedjeljak glavni gost ne bude Zlatko Lagumdžija vidjet ćete proširenu emisiju Federacija danas uz još par državnih neprijatelja iz susjedstva, uz neizbježne servisne informacije. Sportske minute donijet će vijesti kako je dan u Manchesteru proveo Edin Džeko. Iako nevoljko, moram priznati da Federalna tv ima najbolju i nepogrešivu vremensku prognozu. Promjenjivo oblačno sa sunčanim periodima uz mogućnost kiše i snijega, najčešća je prognoza koju čujemo i vidimo na kraju centralnog dnevnika. E, nakon centralnog dnevnika odmah možete posegnuti za flašom rakije ili apaurinom, jer slijedi politički magazin «60 minuta». U tih 60 minuta koje se nerijetko pretvore u 120 saznat ćete kako su svi Hrvati koji su glasovali za HDZ ustaše, a svi Srbi koji su pobornici SNSD-a četnici, dok su svi Bošnjaci koji ne podržavaju Lagumdžiju ovisno o potrebi ovo prvo ili ovo drugo.

Ukoliko Lagumdžija nije gostovao u centralnom dnevniku onda u 60 minuta sigurno hoće i u njegovom ekspozeu saznat će tko je sve lopov i kriminalac u njegovoj državi za čovjeka. Svoju minutažu dobit će i hrabri novinar iz Banja Luke da javi što je novo u krim paradržavi zvanoj Republika Srpska. Nakon pranja mozga napaćenim narodima BiH uslijedit će film «Mlađe je slađe» uz koji ćete pokušati pobjeći iz surove stvarnosti u kojoj živite. To što je ovaj film premijerno prikazan prije desetak godina i što je ovo njegovo prikazivanje po peti ili šesti puta nema veze, ionako Vam je prethodna emisija isprala mozak. Kada Vam Uma Thurman i Meryl Streep zažele la(h)ku noć slijedi «Dnevnik 3», koji je replika Centralnog dnevnika. Uz ovaj dnevnik se ne morate nervirati, to ste već učinili u 19,30h. Nakon toga slijedi spektakl u vidu domaće serije « Odbornici». Serija kojom Vam šef države za čovjeka poručuje kako je nekada bilo i što Vas čeka ukoliko se on dočepa vlasti. Gledajući filmove i serije iz slavnog doba Bratstva i jedinstva svih naših naroda i narodnosti ne mogu a da se ne sjetim jedne anegdote iz moje mladosti. Bilo je to krajem osamdesetih i doba kada su drugovi nasljednici tih istih Odbornika iz serije znali ponešto pronevjeriti, pa bi ih Centralni komitet poslao na hlađenje u neki od Yu zatvora. Tako je jedan naš susjed iznenada otišao na privremeni rad u Irak, a kada biste postavili pitanje njegovom malom sinu u kojem mu gradu radi tata on bi bez ustezanja odgovorio u Foči. Danas se oni koji nešto pronevjere ili reketiraju bore za vlast, njih ni Odbornici ne mogu osuditi.

Buljeći u «Odbornike» već ćete ući u novi dan i ukoliko Vam slučajno neće san na oči u 1,30h slijedi program za mlade Hayd u park. Bolji naziv emisije glasio bi Hayd u krevet, ali valja iskoristiti svaki fening pretplate ukoliko ste nakon svega ludi da je plaćate. I kada pomislite da je sve to ružan san u 2h ujutro opet slijedi bombardiranje emisijom «60 minuta» koje traje sve tamo do 4h. Potom je na programu Federacija jučer, pa zatim repriza reprize jednog od dnevnika i tako sve do pola šest.
Najzad u 5,30h možete na počinak, a ukoliko ste sretni uposlenik budilnik će Vas probuditi već za 45 minuta. Onako mamurni od buljenja u Tv prijemnik, ipak ćete shvatiti da sve to nije san, a prvi pogled kroz prozor i na vrijeme toga dana otkrit će Vam koliko je FTV pouzdana. Stanje sa BH TV je približno isto, pa možda još i gore. TV program drugog entiteta nažalost nije nam dostupan i odgovor na pitanje sa početka priče potražite sami.


Prije gledanja FTV ili BHTV pažljivo pročitati gornji tekst. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

hercegovina.info