FOTO/VIDEO  Zašto jučerašnja bomba neće biti zadnja

Avio bomba4

Na području Rodoča, Jasenice i Bišća Polja u proteklom razdoblju pronađeno je više avio bombi iz Drugog svjetskog rata. Smatra se da je u tom razdoblju bombardirana uzletno-sletna staza koja se nalazila na tom području. Podsjetit ćemo da je ranije na području Rodoča, na lokalitetu vojarne 'Stanislav Baja Kraljević', dio koji je iznajmljen Sveučilištu u Mostaru također nađena bomba. Ta avio bomba bila je težine oko 250 kg.

Za pretpostaviti je da će u budućem vremenu biti pronađeno još ovakvih i sličnih eksplozivnih naprava.

Sadržaj se učitava...

Ekipa portala Hercegovina.info je tijekom jučerašnjeg dana pratila tijek deaktivacije, transporta i uništenja zadnje pronađene bombe, koja je identificirana kao Bomba 100M poluprobojna bomba talijanskog konstrukta iz Drugog svjetskog rata. Teška je 109 kilogarama, a unutra je 27.5 kilograma eksplozivne materije TNT-a ili amatola. Na bombi su bila vidljiva oštećenja jer je pronađena uslijed iskopavanja šljunka na tom lokalitetu.

U akciji uništavanja pronađene bombe sudjelovali su pripadnici Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ), Policijske uprave Mostar, medicinski tim FUCZ, te pripadnici Profesionalne vatrogasne postrojbe (PVP) Mostar.

Bomba je uništena na sigurnom lokalitetu u mjestu Bijela, između Mostara i Jablanice. Ovom prilikom se zahvaljujemo FUCZ na susretljivosti i omogućavanju snimanja kadrova ove akcije.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.