ZASJEDALI BISKUPI Palić: Mediji naglašavaju “slučaje” i “fenomene”, a puno je više onoga što je dobro

Petar Palić
KT

Biskupska konferencija BiH završila je svoje 79. redovito zasjedanje, a po prvi puta sudjelovao je mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić, koji je prisutnim novinarima odgovarao i na pitanja, na popratnoj konferenciji za tisak. 

Zahvalivši okupljenim novinarima za iskazano zanimanje kazao je da prvi put sudjeluje u zasjedanju BK BiH kao njezin član, otkako je 14. rujna u Mostaru preuzeo službu biskupa u Mostaru te izrazio zadovoljstvo što je imao prigodu čuti razmišljanja braće biskupa kako o unutarcrkvenim tako i o onim pitanjima koja zaokupljaju u ovome trenutku društvo u kojem žive.

„Naravno, još sam uvijek na početku, još učim, vrijeme je preda mnom i radujem se suradnji koje će i dalje biti u ovom gremiju Biskupske konferencije s braćom biskupima iz biskupija u BiH“, kazao je u svom obraćanju biskup Palić.

Palića su novinari pitali da pojasni izjavu danu medijima u Hrvatskoj da „se Crkva u Hercegovini ne može promatrati kao izdvojen slučaj“. 

„Rekao sam da se Crkva u Hercegovini ne može promatrati kao solo igrač. Pod tim pojmom sam mislio na razumijevanje da smo svi u Katoličkoj Crkvi, a da Katolička Crkva naravno ima svoja pravila unutar kojih svi mi živimo i po kojim radimo i ponašamo se. Vi znate, i to je trajno pitanje koje se postavlja i meni, ja ga puno ne naglašavam, više ga mediji naglašavaju, to pitanje slučaja, odnosno fenomena. Mislim da Crkva u biskupijama Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj ima puno više onoga što je vrijedno nego od toga što nama u ovome trenutku naravno svima smeta za življenje jednog odgovornog i pravog kršćanskog života. Dakle, živimo u Katoličkoj Crkvi, Katolička Crkva ima svoje odredbe, te smo odredbe dužni prihvatiti i po njima živjeti i to se odnosni i na slučaj i na fenomen“, odgovorio je biskup Palić kojemu je ovo prvo zasjedanje u okviru Biskupske konferencije BiH.

Kardinal je pak odgovorio na pitanje kako se osjeća sada kada zna da nastavlja službu, premda je zbog navršenih 75 zatražio mirovinu. 

Istaknuo je da je zahvalan papi na ukazanom povjerenju te je podsjetio kako se, nakon što je prema propisu Zakonika kanonskoga prava ponudio Papi svoju ostavku, šalio kako će vidjeti tko će prije reagirati: dragi Bog ili Papa. Rekao je kako je Sveti Otac prije reagirao, na tome mu zahvalio i dodao kako je spreman za Crkvu raditi dok ga služi zdravlje.

Osvrnuo se i na 25. obljetnicu potpisivanja Daytonskog sporanuma. 
„Žao mi je što se potvrdilo ono što smo tada predvidjeli. Volio bih da smo morali demantirati. Tada smo osjetili da taj sporazum, nažalost, nije stabilna izgradnja mira. Dapače, ozakonjenje je etničkog čišćenja i stvaranja mogućnosti da se i dalje razvija, nažalost. Da je proveden Dayton kako je tamo napisano, bilo bi puno pravednije. Međutim, on je mijenjan i kako smo rekli, na štetu manjine“, kazao je nadbiskup Vinko.

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine održala je 4. i 5. studenog 2020. u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu, svoje 79. redovito zasjedanje. Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik BK BiH, a sudjelovali su svi članovi Biskupske konferencije BiH. Ograničenja u vrijeme aktualne pandemije koronavirusa bila su, između ostalog, razlog nedolaska delegata Hrvatske, Austrijske i Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda.