ZAPLJENA NA GP BIJAČA Pokušali u Hercegovinu prokrijumčariti kinesku građevinsku opremu i alate

Oduzeta oprema na Bijači
UNO BiH

Na području Hercegovine službenici Uprave za neizravno oporezivanje privremeno su oduzeli veću količinu građevinske opreme i alata na graničnom prijelazu Bijača.

Detaljnim pregledom kontejnerske pošiljke iz Kine otkrivena je veća količina građevinske opreme i alata koja nije bila prijavljena carinskim organima prilikom ulaska u carinsko područje Bosne i Hercegovine. Vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na 56.000 KM, a protiv počinitelja nezakonitih radnji poduzete su zakonski propisane mjere. Aktivnosti na terenu provedene su u okviru Programa kontrole kontejnera u BiH, koji je financiran od strane Svjetske carinske organizacije (WCO) i Ureda Ujedinjenih naroda za borbu protiv droge i kriminala (UNDOC).

Oduzeta oprema na Bijači

Na području Posavine službenici Uprave za neizravno oporezivanje privremeno su u carinskoj ispostavi Šamac oduzeli ulja i maziva koja su se pokušala prokrijumčariti u Bosnu i Hercegovinu. Detaljnim pregledom pošiljke prijavljene za uvozno carinjenje u kojoj su se nalazila razna motorna ulja, maziva i aditivi, pored robe prijavljene za uvozno carinjenje, službenici UNO pronašli su i dio robe koji nije bio prikazan u uvoznoj dokumentaciji. Neprijavljena roba je bila sakrivena u središnjem dijelu tovarnog prostora okružena uredno prijavljenom robom.Osobi koja je počinila prekršaj izdan je prekršajni nalog, a roba čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 9.736 KM privremo je oduzeta.


Prilikom pоduzimanja mjera iz svoje nadležnosti službenici UNO iz Sektora za provođenje propisa i Sektora za carine koristili su specijaliziranu opremu, doniranu Upravi od strane Ambasade SAD-a u BiH putem Programa EXBS, kao i od strane UNDP/UNODC-a.