FOTO  ZAMISLITE OVO U studiji izbrisali selo u kojem ljudi žive, ovo na slici je kuća koje 'NEMA'

Kuti Livač

Mještani naselja Kuti Livač, o čemu smo već pisali, i dalje se grčevito broje protiv ilegalne eksploatacije kamenog materijala u svome mjestu. U tom kontekstu registrirali su Eko Udrugu “Kuti”, te angažirali odvjetnike.

Pokušavaju legalnim putem zasitaviti, kako navode, kriminalne i nelegalne procese u HNŽ-u, premda sumnjaju da je to uopće i moguće.

“Upućen je zahtjev federalnom Ministarstvu okoliša da se dopusti uvid u dokumentaciju pozivajući se na Zakon o pristupu informacijama, i evo već više od 20 dana nema odgovora. Isto je upućen zahtjev Ministarstvu gospodarstva HNŽ, da nam se dozvoli kopiranje dokumenataka, a zahtjev je upućen Ministarstvu pravde HNŽ, jer nam nakon prvog zahtjeva nisu dali kopirati dokumentaciju, samo gledati, premda smo tražili u dopisu. Odvjetnički ured koji zastupa interese građana Kuti podnio je zahtjev da se u daljnjem postukku, pošto nije izdana eksploatacijska dozvola, mještani uključe u postupak, ali do danas nema nikakvog odgovora”, pišu nam mještani.

Posebno je zanimljivo da su u studiji izvodljivosti mještani i selo izbrisani s lica mjesta.

“Obzirom da je u studiju izvodljivosti upisano da na lokalitetu za koje se vršila izrada studije nema naselja, nema stambenih objekata, nema izvorišta i podzemnih voda, ovim putem molimo da nam se dostave dokazi koje ste koristili prilikom izrade elaborate iz razloga što su to netočne činjenice jer se radi o naseljenom mjestu, povratničkom mjestu sa većim brojem stanovnika koji se u većini bave poljoprivrednom, voćarstvom I stočarstvom. Cijeneći navedeno smatramo da su u studiju izvodivosti ugrađeni netočni podaci koji direktno ugrožavaju lokalno stanovništvo, slijedom toga molimo da nam se dostave svi dokumenti koji su korišteni prilikom izrade studije”, piše u ime mještana odvjetnici Paponja-Bunoza. Dakle, tvrtka koja je radila studiju izvodljivosti izbrisala je mještane s lica zemlje, te je na gornjoj fotografiji kuća koje nema, i u studiji ne postoji.

Podsjetimo, mještani svih nacionalnosti iz bjelopoljskog sela Kuti Livač protive se eksploataciji kamenog materijala u svome mjestu, te traži da se ista obustavi. Njih 32.-je potpisalo se, te traži od Ministarstva gospodarstva objašnjenja, koja još nisu dobili.

Zabrinuti su za most koji su sami obnovili, a koji uništavaju kamioni, ali i za izvor, za kojeg studija izvodljivosti također kaže da ga nema.

Inače, u podnožju lokaliteta brda Orlinka (odnosno dijela Žukulja) izvire riječica Sušica, koja s proljeća, pa sve do kraja mjeseca svibnja teče svojim koritom posred sela i omogućava seljanima koji tu žive, prirodno navodnjavanje poljoprivrede i usjeva. Sušica je tipična ekološka riječica, i od neprocjenjivog je značaja za selo i njene stanovnike. Mještani se boje da bi ona mogla u potpunosti nestati.  

Mještani su našem portalu dostavili svu dokumentaciju vezanu za njihov slučaj, a tvrde da i u ovom trenutku teški strojevi prolaze kroz njihovo mjesto.