ŽALOSNO: SDP pokreće pitanje Aluminija na Skupštini HNŽ-a

Skupština Vlada HNŽ
hercegovina.info

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na sjednici u Mostaru razmatra izvješća o radu Županijskog suda u Mostaru, Tužiteljstva HNŽ-a i Javnog pravobraniteljstva HNŽ-a.

Prije početka sjednice predsjedatelj Skupštine HNŽ-a Šerif Špago kazao je kako će najbitnija stavka biti razgovor o tužbama protiv Hercegovačko-neretvanske županije, prenosi Fena.

"Ono što mene razočarava je to da kod presuđivanja imamo situaciju u kojoj su po istom predmetu na osnovu istih propisa tri od četiri općinska suda presudila protiv, a jedan u korist Županije vezano za tužbe zaposlenika u osnovnim školama za isplatu razlika toplog obroka od 2015. godine pa nadalje",  kazao je Špago.

Kazao je kako je teško procijeniti koliko točno HNŽ duguje novca po pravomoćnim presudama te je dodao kako se radi o desetinama milijuna maraka, a neke procjene govore o ukupno 30 milijuna maraka duga.

Također je kazao kako je sud u Strasbourgu donio odluku da se iz županijskog proračuna moraju isplatiti nadoknade strankama u postupku zbog nerazumno dugog čekanja navedenih sudova u donošenju presuda.

"Nadam se da ćemo danas kroz diskusiju s ljudima koji predstavljaju ove institucije doći do odgovarajućih zaključaka i napraviti plan, odnosno obavezu da se pitanje ovih tužbi zaposlenika za prava iz radnog odnosa, koje u proteklom periodu najviše opterećuju Proračun HNŽ-a, pokuša u nekom razumnom periodu skinuti s dnevnog reda",  istaknuo je Špago, prenijela je Fena.

SDP BiH inzistira na Aluminiju

Zastupnik SDP-a BiH u Skupštini HNŽ-a Aner Žuljević kazao je kako je na današnjem sastanku očekivao nastavak priče o pomoći gospodarstvenicima vezano za koronavirus.

Dodao je također kako će "dok je živ i ima priliku" pokretati pitanje Aluminija na sjednicama Skupštine.

"Kako je moguće da toliko novinskih članaka i informacija imate za nestalih više stotina milijuna maraka, a da Tužiteljstvo sa svoje strane obrazlaže kako oni nemaju adekvatan broj eksperata koji će im pomoći da to pripreme kao dokazni materijal. Dijete koje završi osnovnu školu ima dovoljno matematičkog predznanja da pripremi optužnicu kad je u pitanju Aluminij, ne trebaju nam doktori nauka za ovako očigledan kriminal koji mi nismo gledali samo godinu dana, nego 20 godina, gledali smo kako se Aluminij topio i istopio zbog politike HDZ-a i pljačkanja tog giganta koji je izgradio i nahranio pola Mostara", kazao je Žuljević.

Uskoro živi prijenosi sjednica Skupštine HNŽ-a

Zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović kazao je kako se uskoro može očekivati prijenos sjednica županijske skupštine uživo preko službenog Youtube kanala.

"Završili smo tehnički dio priprema, oprema je identificirana i u tijeku je postupak njene nabavke i postupak obuke osoblja koje će to sve pratiti. Sve su pretpostavke da za narednu sjednicu Skupštine to može funkcionirati na takav način, tako da se možemo zadovoljiti i reći da ćemo imati službeni Youtube kanal preko kojeg ćemo prenositi sve ono što se događa na sjednici", istaknuo je Martinović.