ŽALIO SE NA VRUĆICU I BOLOVE U TRBUHU 13-godišnjak preminuo u snu nakon druge doze Pfizera

ŽALIO SE NA VRUĆICU I BOLOVE U TRBUHU 13-godišnjak preminuo u snu nakon druge doze Pfizera
Ilustracija

Jacob Clynick (13) iz američke savezne države Michigan je iznenada preminuo u snu tri dana nakon što je primio drugu dozu cjepiva. Kako pišu američki, a prenose i njemački mediji, dječak je bio zdrav i nije imao bolesti za koje su znali liječnici i njegova obitelj.

Drugu dozu cjepiva Pfizer protiv korone primio je tri dana prije smrti. Nakon cijepljenja požalio se na vrućicu i bolove u trbuhu, što je zapravo bila normalna reakcija cijepljenja. Zasad nije jasno je li smrt uzrokovana cijepljenjem. Liječnici provode obdukciju koja bi trebala pokazati točan uzrok smrti, piše magazin Fenix.

Prema riječima stručnjaka, proces kojim bi trebalo utvrditi razlog djetetove smrti bi mogao potrajati i do pet mjeseci. "Pretpostavljam da nikada zapravo neće utvrditi je li to zbog cjepiva ili ne", rekla je dječakova teta Tammy Burages za Detroit Free Press.

Izvještavajući o ovom slučaju njemački RTL je za mišljenje upitali poznatog njemačkog virologa dr. Martina Stürmera. Prema virologu Dr. Martinu Stürmeru smrt je teško povezati s cijepljenjem. Ipak, izvještavanje i istraga su izuzetno važni.

"Je li ta smrt zapravo povezana s cijepljenjem, naravno je teško klasificirati. Jednako tako može biti da bi smrt nastupila i bez cijepljenja. Sve dok postoje pojedinačni slučajevi, cjepivo se ne smatra uzrokom. Vrlo je važno da se takvi slučajevi prirodno prijavljuju i naravno istražuju i procjenjuju, jer ako vidite iste obrasce u različitim regijama svijeta, možete izvući zaključke o mogućim, rijetkim reakcijama na cjepivo, ali ja ne bih trenutačno želio zaključivati ništa iz pojedinačnih slučajeva poput ovog", rekao je dr. Martin Stürmer, prenosi Fenix.