ZAKLJUČCI Djeca u RS se vraćaju u škole, otvaraju se i ugostiteljski objekti

štrajk, štrajk prosvjetara, jednosatni štrajk upozorenja, Mostar štrajk, učenici, škole, Vlada FBiH, pandemija, koronavirus, Republika Srpska, Srednjobosanska županija, epidemija, škola, djeca

Republički stožer za izvanredne situacije na današnjoj 78. sjednici usvojio je izmjene Zaključka o sprovođenju epidemioloških mjera čime se od ponedjeljka dozvoljava rad ugositeljskih objekata, pod određenim uvjetima, a djeca od prvog do petog razreda se vraćaju u školske klupe.

Republički stožer za izvanredne situacije održao je danas 78. sjednicu, telefonskim putem, na kojoj je donio Zaključak o provođenju mjera za reagiranje na pojavu bolesti izazvane novim koronavirusom (covid-19) u Republici Srpskoj.

Odlukom Republičkog stožera, u razdoblju od 5. do 8. travnja, ograničava se rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, uključujući objekte koji posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja gospodarska djelatnost (benzinske crpne stanice i dr.), na način da se u vremenu od 6 do 22 sati dozvoljava vršenje usluge dostave hrane i pića, šalterska prodaja hrane i pića, te posluživanje hrane i pića u vanjskom dijelu ugostiteljskog objekta, odnosno u prostoru za usluživanje na otvorenom (ljetna bašta, terasa, vrt), uz uvjet da je prostor otvoren sa najmanje tri strane, bez obzira je li pomenuti prostor natkriven, uz strogo poštovanje uputstava JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

U razdoblju od 5. do 8. travnja, ugostitelji koji posluju u ugostiteljskom objektu za smještaj, usluge smještaja mogu pružati bez vremenskog ograničenja, a usluge ishrane i pića samo gostima kojima pružaju usluge smještaja, u vremenu od 6 do 22 sata, dok ostalim gostima mogu pružati usluge u otvorenom prostoru objekta (ljetna bašta, terasa, vrt) uz poštovanje svih prethodno nabrojanih uvjeta.

Od 8. travnja, dozvoljava se rad ugostiteljskim objektima (na otvorenom i u zatvorenom prostoru) za smještaj, ishranu i piće, uz strogo poštovanje uputstava koje je propisao JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Također, od 8. travnja, stožeri za izvanredne situacije gradova/općina će, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, u svom gradu/općini, donositi odluke kojima će se uređivati rad ugostiteljskih objekata, prenosi radio Nevesinje.

Od utorka, 6. travnja, nastavit će se odvijanje vaspitno-obrazovnog rada u prostorijama osnovnih škola, za učenike od 1. do 5. razreda osnovnih škola, kao i odvijanje produženog boravka.

Za ostale učenike, od 6. do 9. razreda, kao i za srednjoškolce i studente sveučilišta, nastava će se i dalje odvijati online korištenjem sredstava elektronske komunikacije, u skladu sa instrukcijom nadležnog ministarstva.