ZAHTJEVI U BIH Traži se uvođenje novog kaznenog djela, najkraća kazna za pokušaj femicida je jedna godina zatvora

Nasilje nad ženama
Žurnal.info

Ubojstva žena koja počine muškarci – širom svijeta se sve češće procesuiraju kao zločini iz mržnje, ali u Bosni i Hercegovini to još nije praksa.

Prošle godine u nekoliko gradova BiH održane su prosvjedne šetnje na kojima je traženo da se uvede novo kazneno djelo – femicid – kako bi kazne bile povećane.

SOS telefoni organizacija koje se bave zaštitom žena usijali su se od lockdowna tijekom pandemije Covida-19. Nasilje nad ženama je u porastu, a sve je više slučajeva koji se završavaju ubojstvom, piše BHRT.

“U posljednje vrijeme zaista smo svjedoci najsurovijih i najbrutalnijih ubojstava žena, čak ni trudnice nisu pošteđene. Imali smo slučaj u Srbiji, prošle godine u Tuzli, prije nekoliko godina i u našoj Bijeljini”, ističe Mirzeta Tomljanović iz Sigurne kuće u Bijeljini za BHRT.

Tretirati ubojstvo žena kao kazneno djelo femicid, a ne nasilje u obitelji – zahtjev je koji još od prosvjednih šetnji u 13 lokalnih zajednica u BiH prošle godine čeka odgovor nadležnih.

“Ja mislim da se mora izmijeniti kazneno zakonodavstvo i da se femicid mora ugraditi u zakonodavstvo kako bi se počinitelji sankcionirali, jer će to prevenirati buduće situacije femicida u BiH”, smatra Vildana Džekman iz Udruženja “Cure”.

Dok su policijske statistike sve crnje i pokazuju da je sve više žena izloženo nasilju i da je riječ o sve mlađim osobama, psiholozi smatraju da je femicid daleko širi fenomen od onog što je predstavljeno u javnosti.

“To je donekle jedan fenomen, nepoželjna društvena pojava koja je postojala oduvijek, ali se posljednjih godina sve više priča o tome. To je mržnja nad ženama i počinjeno ubojstvo nad osobama koje su ženskog spola, samo zato što su osobe ženskog spola”, naglašava psihologinja Radmila Tubić.

Bilo da izaberu kriminalizirati femicid ili koristiti postojeće zakone rigoroznije, bosanskohercegovačke vlasti moraju reagirati brže i odlučnije da spriječe nova ubojstva žena, kažu naše sugovornice.

“Ja mislim da se mi kao društvo više bavimo posljedicama, a malo je prevencije. Mislim da treba raditi na prevenciji od najranijeg uzrasta”, navodi Mirzeta Tomljanović.

Najduža izrečena kazna za femicid u Bosni i Hercegovini za razdoblje od 2017. do 2021. godine je 30 godina, a najkraća jedna godina za pokušaj femicida. Na kaznu zatvora osuđen je 31 počinitelj.