ZAGAĐENJE I POSLJEDICE PO ZDRAVLJE Malu općinu u Istočnoj Hercegovini mjesecima zasipaju crni gusti dim i prašina

Gacko, Rudnik, termoelektrana, rite gacko
Hercegovina.info

Crni gusti dim i prašina iz dimnjaka Rudnika i termoelektrane Gacko već mjesecima zasipaju tu malu hercegovačku općinu i okolinu. Stručnjaci zaposleni u tom poduzeću za naš portal kažu da odgovornost snosi rukovodstvo ovog poduzeća koje je godinama izvlačilo milijune maraka i zadužilo Rudnik i Termoelektranu zbog čega je sada upitno rješenje za ovaj problem.

Boriša Divljan, geolog zaposlen u Rudniku i Termoelektrani Gacko kaže da je u rudarskom projektu 2014. godine bila predviđena suha separacija za prečišćavanje uglja, ali da se to nikada nije realiziralo.  

“Uzrok leži u menadžmentu RiTe Gacko. Ovo je njihovo djelo. U projektu iz 2014. godine bilo je predviđeno da se napravi suha separacija u povlati jer je u povlati ugalj lošijeg kvaliteta i zbog toga dolazi do ovoga ispuštanja prašine i crnog dima. Nažalost, ni dan danas poslije osam godina nema suhe separacije i trpimo posljedice svega toga. Ogromno je zagađenje i samo od pravca vjetra zavisi na koju će stranu padati prašina”, kaže za Hercegovina.info Boriša Divljan, geolog u RiTE Gacko.

Kako kaže Divljan zbog svega što se događa u RiTE Gacko i milijunskih dugova, rješenje za ovaj problem sada je teško očekivati.

“Ja ne vidim rješenje na čelu s ovim menadžmentom RiTE. Nažalost imat ćemo i dalje ovaj problem imajući u vidu da je tvrtka zadužena oko 100 milijuna maraka, pa je nabavka suhe separacije i hibridnih filtera jako upitna. Očigledno da je jedino rješenje u narodu. Narod se treba organizirati, ne dozvoliti da se ovako radi”.

Kakvi su razmjeri zagađenja i posljedice po zdravlje ljudi i kada će ovaj problem biti riješen, pitanja su na koja u ovom trenutku nitko neće ili ne želi dati odgovor.