ZADOVOLJAVAJUĆA SITUACIJA U FBIH Drastično smanjeno narušavanje javnog reda i mira, ali je povećan broj prometnih nesreća

Sastanak komesara u FBiH u Bihaću
FUP

U Bihaću je u dane 25. i 26.10.2022. godine, održan redovni sastanak Koordinacije Direktora Federalne uprave policije (FUP) i policijskih komesara/direktora uprava policija županijskih ministarstava unutarnjih poslova (MUP) u Federaciji Bosne i Hercegovine, gdje je domaćin bila Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanske županije (USŽ).

Na održanom sastanku, u skladu sa utvrđenim dnevnim redom, razmatrano je stanje kriminaliteta – sigurnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine za razdoblje siječanj - rujan 2022. godine, kao i dostignuti nivo rada policije u svim njegovim segmentima.

Posmatrajući stanje sigurnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine, prema statističkim podacima uprava policije županijskih MUP-ova i Federalne uprave policije, prezentiranih po zadatim segmentima za razdoblje siječanj - rujan 2022. godine u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, ono karakterizira smanjenje:
- broja izvršenih kaznenih djela, koji su za 354 djela ili 3,07% manje,
- broja registriranih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira koji su za 8.995 ili 42,48% manje,
- broja napada na ovlaštene službene osobe koji su za 4 napada ili 7,02% manje.

Povećan je:
- broj prometnih nesreća za 151 nesreću ili 1% više.

Između ostalog razgovaralo se o aktivnostima Komisije za provođenje postupka zajedničke nabavke usluge laboratorijskog testiranja sirovinskog sastava i tehničkih svojstava dostavljenih uzoraka materijala za izradu nove jedinstvene policijske uniforme u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je i o tehničkom sporazumu između FUP-e i uprava policije županijskih MUP-ova, o suradnji u vezi formiranja jedinstvene 'Zbirke neriješenih slučajeva' za kaznena djela izvršena po nepoznatom počiniteljima na području FBiH kroz sistem EVOFINDER i razmjene nespornih tragova za vršenje provjera kroz sistem EVOFINDER, gdje su precizirane dalje aktivnosti na potpisivanju sporazuma i uspostavi ovog važnog sistema.

Nadalje, na sastanku je iznesen problem kada je u pitanju Automatizirani sistem za identifikaciju otisaka prstiju i dlanova AFIS/APIS, točnije tehnički problemi koji se sve češće događaju usljed zastarjelosti navedenog sistema, što znatno otežava rad policijskih agencija prilikom daktiloskopske obrade i identifikacije osoba.

Također, napravljen je osvrt na problematiku maloljetničke delikvencije u pogledu potrebe za obukom što većeg broja policijskih službenika zbog velikog odliva već educiranog kadra, a kako bi se osiguralo stručno postupanje prema maloljetnim osobama uz poštivanje odredbi Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u kaznenom postupku.

Pored navedenog, na sastanku su inicirane aktivnosti na razvoju i uspostavi jedinstvene baze podataka inozemnih registarskih tablica na području FBiH, a što bi policijskim agencijama znatno olakšalo rad prilikom identifikacije vlasnika/korisnika vozila.

Sagledavajući sveukupne pokazatelje iz segmenata sigurnosti: kriminalitet, javni red i mir, promet i aktivnosti policije u izvještajnom razdoblju siječanj - rujan 2022. godine, zaključuje se da je sigurnosna situacija na području Federacije Bosne i Hercegovine na zadovoljavajućem nivou.

Kada je u pitanju problematika maloljetničke delinkvencije, dogovoreno je da se FUP uime policijskih agencija u FBiH obrati Ministarstvu pravde FBiH u pogledu potrebe za obukom što većeg broja policijskih službenika, a kako bi se osiguralo stručno postupanje prema maloljetnim osobama uz poštivanje odredbi Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u kaznenom postupku.

U narednom razdoblju angažirat će se novouspostavljeni Suport team kako bi isti iznašao tehničko rješenje na razvoju i uspostavi jedinstvene baze podataka inozemnih registarskih tablica na području FBiH, a što bi policijskim agencijama znatno olakšalo rad prilikom identifikacije vlasnika/korisnika vozila kada su u pitanju prekršajni prijestupi, navedeno je između ostaloga u priopćenju iz Ureda za informiranje FUP-e.