Zadan je snažan udarac kriminalcima

Komesar Feller pozdravlja potpisivanje sporazuma sa susjedima o policijskoj suradnji. On ističe da će Misija EUPM-a pratiti istragu o napadu na novinara Nevresa Dedića.

Zadnjih dana svjedoci smo intenzivnih policijskih aktivnosti na razbijanju organiziranih kriminalnih skupina. Svakako su to pozitivni signali i javnost je to prihvatila s odobravanjem. Kakva je Vaša ocjena tih udara na kriminalce?

- Zadnje policijske operacije zaslužuju svaku čestitku i stoga bih želio pohvaliti rad svih agencija za provođenje zakona i Tužiteljstva BiH, koji su sudjelovali u njihovoj provedbi. Ove sveobuhvatne i temeljito planirane akcije bez sumnje predstavljaju snažan udarac raznim organiziranim kriminalnim skupinama u BiH. To također dokazuje stalno poboljšanje profesionalne suradnje između agencija za provođenje zakona i tužiteljstava. Vrlo sam zadovoljan, moram to reći, posebice jer je sustav poslao snažnu poruku - da nitko nije iznad zakona.

Operacije izvode zajednički policije FBiH, RS-a i županija. To je također pohvalno, međutim, primjetno je da s državne razine akcije koordinira jedino državno Tužiteljstvo. Tko bi to još s razine države trebao aktivnije sudjelovati u koordiniranju policijskim akcijama?

- Ove i druge prethodne akcije je vodilo Tužiteljstvo BiH. To je u skladu sa zakonom i drago mi je vidjeti da sustav funkcionira sve bolje, te da daje odlične rezultate poput operacije 'Taksa'. Ravnatelji agencija za provođenje zakona i tužiteljstva sa svih razina u BiH su odlučni produbiti - ojačati svoju predanost zajedničkom pristupu. Ono što im je potrebno jest više zajedničke političke predanosti njihovim zalaganjima. Procjena je Policijske misije EU-a da je, iako se dosta toga postiglo, još uvijek  potrebno povećati razinu sustavne koordinacije, komunikacije i suradnje. Potreban nam je institucionalni pristup. Potrebno nam je da policijski sustav za razmjenu podataka počne djelovati bez odlaganja. Potrebna nam je potpuno oformljena Direkcija za koordinaciju rada policijskih tijela s proračunom, prostorijama, tehničkim resursima - Direkcija za koordinaciju je od vitalne važnosti za još bolje koordiniranje borbe protiv organiziranog i drugih oblika ozbiljnog kriminala i korupcije. Potrebno nam je da ministri unutarnjih poslova i ministar sigurnosti zajednički uvažavaju redovitu koordinaciju koja se događa unutar skupine koju čine ravnatelji agencija za provođenje zakona i Tužiteljstva BiH.

Šokantno je da se među uhićenima u zadnjoj akciji "Taksa" nalaze čak 22 policajca. Jeste li vjerovali da među policijom ima toliko povezanosti s kriminalom i koliko to slabi uspješnost ukupne borbe s kriminalom u BiH?

- Ovo je ozbiljna tema. Ohrabruje me činjenica što je policija odlučna u čišćenju svojih redova! Za mene bi bilo šokantno da moje kolege nisu učinile ono što su morale! Ovo šalje snažnu poruku kako policijskim službenicima, tako i javnosti. Povjerenje građana ovisi o tome koliko je policija odlučna u iskorjenjivanju kriminala iz svojih redova. Istovremeno, trebali bismo biti oprezni i ne donositi zaključke prebrzo. Niti jednom od policajaca još nije suđeno i njihova krivnja nije dokazana. Za sada, oni imaju status osumnjičenika.

U nadležnosti SIPA-e su teži oblici kriminala, pranje novca, umiješanost političara u kriminal i korupciju. Jeste li zadovoljni načinom kako se SIPA nosi s tim zlom u državi?

- Budući da je mlada policijska agencija s najizazovnijim zadacima, SIPA je još uvijek u procesu jačanja profesionalnih kapaciteta. Istražitelji za tako kompleksne oblike kriminala moraju biti dobro obrazovani i obučeni. SIPA-i još uvijek nedostaje tehnička oprema i ljudski potencijal, što otežava njihov posao. Međutim, s onim što danas imaju na raspolaganju, oni obavljaju impresivan posao i sigurno ne možemo suditi o radu jedne agencije koja često koristi posebne istražne radnje samo na osnovi rezultata koji su vidljivi javnosti. Mi ćemo zasigurno nastaviti pružati potporu SIPA-i na putu dostizanja svog punog kapaciteta. SIPA-i je potrebna potpora sviju u ovoj državi.

Države u regiji potpisuju sporazume o policijskoj suradnji. Vidite li napredak u toj zajedničkoj borbi protiv kriminala i terorizma?

- Sporazumi koje je BiH nedavno potpisala s Hrvatskom i Srbijom o policijskoj suradnji su pravi koraci k učinkovitijoj borbi protiv međunarodnog prekograničnog kriminala. Organizirani kriminal je regionalni i međunarodni fenomen i policija ne smije zaostajati. Sporazumi će sada službeno regulirati pitanja poput razmjene podataka, imenovanja časnika za vezu, suradnje na području edukacije policije i sl. Primjećujemo da su ove tri zemlje već zabilježile uspjeh u zajednički provedenim akcijama.

Ministar sigurnosti BiH uporno tvrdi kako je potrebna daljnja reforma policijskih struktura u zemlji. U RS-u misle posve drukčije. Što misli EUPM?

- Upravo smo razgovarali o međunarodnom organiziranom kriminalu i fleksibilnosti s kojom ove skupine operiraju. Odgovor na to može biti uspješan samo ako policija i širi pravosudni sustav reagiraju s jednakom fleksibilnošću i bez odlaganja. Ovo zahtijeva neprestanu modernizaciju policijskih snaga i pravosudnog sustava u BiH. Modernizacija policije je tehničko pitanje, a ne ideološka rasprava.

Kako gledate na povratak bivšega ministra sigurnosti Tarika Sadovića u sigurnosni sustav?

- Nije moja uloga niti želja komentirati imenovanja.

Pažljivo ćemo pratiti slučaj napada na novinara Dedića

Tijekom akcije "Taksa" napadnut je novinar Dnevnoga lista Nevres Dedić. Kako može jedan novinar smetati policiji i treba li netko odgovarati za taj brutalni čin?

- Policijska misija EU-a podržava slobodu medija, što je jedno od najvažnijih načela demokracije. Policija mora osigurati neometan pristup informacijama i zaštititi novinare i njihov rad. Slučaj koji spominjete treba biti istražen i ne sumnjam da će policija Hercegovačko-neretvanske županije ispravno provesti istragu u ovom slučaju, te informirati javnost o saznanjima. Pažljivo ćemo pratiti ovaj slučaj.

Razgovarao: Antun Mrkonjić / dnevni-list.ba