ZA SEDAM DANA Iz BiH udaljena 23 stranca

ZA SEDAM DANA Iz BiH udaljena 23 stranca
SPS

Služba za poslove sa strancima (SPS) kontinuirano provodi pojačane operativne aktivnosti usmjerene na kontrolu kretanja i boravka stranaca u BiH u cilju suzbijanja ilegalnih migracija i udaljanja ilegalnih migranata iz Bosne i Hercegovine.

U posljednjih sedam dana, Služba je sa teritorije Bosne i Hercegovine udaljila 23 strana državljanina među kojima je 19 državljana Turske, dva državljanina Tunisa, jedan državljanin Irana i jedan državljanin Slovačke. Stranim državljanima su prethodno izrečene mjere protjerivanja, te su do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine boravili pod nadzorom u Imigracijskom centru. Na osnovu Sporazuma o readmisiji sa R. Srbijom, državljani Tunisa su vraćeni u Republiku Srbiju dok su drugi stranci vraćeni u zemlje porijekla.

Kao rezultat provedenih operativnih aktivnosti Služba za poslove sa strancima je u istom periodu zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 18 stranih državljana sa zabranom ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini, među kojima su državljani, Maroka, Nepala, Libije, Albanije, Slovačke i Turske. Navedeni strani državljani su stavljeni pod nadzor u Imigracijski centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine.

Služba za poslove sa strancima u posljednjih sedam dana registrirala je 160 migranata koji su iskazali namjeru podnošenja zahtjeva za azil, što je za 23% manje u odnosu na prethodni tjedan, kada je 210 migranta iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil. U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6261 migrant, navedeno je iz Ureda za informiranje SPS-a.