ZA OSTANAK I OPSTANAK U Neumu će graditi stambene objekte za mlade obitelji

Neum
hercegovina.info

Kao i sve lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini, i grad na jugu zemlje suočava se sa sve češćim odlaskom mladih u zapadne zemlje, a kako bi to spriječio načelnik Neuma Dragan Jurković u idućoj godini planira izgradnju stambenih objekata za mlade obitelji.

"Kroz taj projekt subvencionirali bismo 60 posto vrijednosti objekta kako bi mladima cijena nekretnine bila pristupačna, a sve u cilju da ostanu u Neumu", kazao je načelnik Jurković za Fenu.

Dodao je kako mu je prioritet u radu ostanak i opstanak mladih na ovim prostorima.

Velika ulaganja i podizanje ponude na višu razinu

Jurković je naglasio kako se, pored projekata koji bi mlade mogli zadržati u svom rodnom mjestu, u ovu općinu jako puno ulaže.

"Za iduću ljetnu sezonu uredit ćemo šetnice i objekte, a planiramo riješiti i dugogodišnji problem otpada koji se nalazio uz samu obalu. Rješenje smo našli u podzemnim kontejnerima, istaknuo je načelnik kazavši kako se svake godine radi na podizanju turističkih kapaciteta i kvalitete ponude".

A ponuda je raznovrsna i u zimskom razdoblju, tvrdi, iako je riječ o primorskom mjestu koje u hladnim mjesecima ne posjećuje puno turista.

"Ove godine smo po prvi put održali Lignjolov kup kojeg su organizirali naši ribolovci. Ta manifestacija bila je jako posjećena. Pored toga, održali smo Advent u Neumu koji je također imao veliki odjek u javnosti, dodao je Jurković istaknuvši kako je to pokazatelj da Neum u zimskom razdoblju može privući turiste".

Da se ova Općina trudi održati kvalitetu ponude potvrdio je i Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih radnika Neum koji se također nada da su ispred Neuma samo dobri dani.

"Dolazi nam nova cesta koja će povezati Neum s ostatkom države. Radi se na novom kulturnom programu Neumskog ljeta. Očekujemo dosta ponuđenog sadržaja, a obnavlja se i renovira dosta hotela", kazao je on.

Izrazio je zadovoljstvo što nijedan hotel nije otpustio radnike u zimskom razdoblju bez obzira na pandemiju koronavirusa.

"Nikome čak ni primanja nisu bila smanjena što je teško jer zadnje dvije godine radimo doslovno tri mjeseca. Zbog toga nam trpe neke investicije jer smo novac preusmjerili u isplate plaća i održavanje hladnog pogona", objasnio je Krešić.

Iako će s ulaganjem kasniti nekoliko godina, napominje kako je to manje važno jer su unatoč problemima svi radnici ostali na svojim radnim mjestima.

Osnivanje Turističke zajednice na lokalnoj razini

Komentirao je i nedavno upućenu inicijativu u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije da općine i gradovi imaju mogućnost osnivanja Turističke zajednice na lokalnoj razini, jer sada djeluje samo ona na županijskoj.

"Do sada su sredstva od boravišne pristojbe 80 posto išla županiji, a 20 posto Federaciji. Lokalnim jedinicama samouprave nije išlo gotovo ništa. Cilj i smisao prikupljanja boravišne pristojbe trebao bi biti da se razvija sama destinacija te da se radi menadžment i marketing destinacije", istaknuo je Krešić.

Podržao je skupštinsku inicijativu naglasivši kako bi u tom slučaju prikupljanje boravišne pristojbe imalo smisla.

Istog je mišljenja i načelnik Jurković koji je kazao kako Općina sada nema veliku korist od prihoda županijske Turističke zajednice.

"U konačnici se u Neum vrati mali postotak tih sredstava. Nadam se da bi prijedlog u Skupštini mogao brzo biti usvojen kako bi raspodjela prihoda mogla biti 60 naprema 40 posto u korist lokalne zajednice", ističe.

Načelnik otkriva kako bi ta sredstva koristili za promociju i razvoj lokalne infrastrukture, što bi ovom turističkom središtu bilo od velikog značaja.