ZA ISKAZANO JUNAŠTVO Milanović odlikovao čuvenu brigadu HVO-a koja je imala skoro dvije tisuće poginulih i ranjenih

Odlikovanje HVO

U Slavonskom Brodu obilježena je 32. obljetnica osnivanja 101. bosansko-brodske brigade Hrvatskog vijeća obrane koju je tim povodom predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog.

Odlikovanje za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu uručio je predstavnicima brigade izaslanik i posebni savjetnik predsjednika Marijan Mareković, na svečanosti održanoj u Bukovlju nedaleko od Slavonskog Broda.

U ime brigade odlikovanje su preuzeli predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana 101. bosansko-brodske brigade Hrvatskog vijeća obrane Ivo Đogaš i tajnik Luka Garić, izvijestio je Ured predsjednika.

Uoči svečanosti, izaslanik predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga odao je počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na groblju u Slavonskom Brodu.

Brigada je utemeljena 3. ožujka 1992. kao 1. bosansko-brodska brigada, a u svibnju 1992. preimenovana u 101. bosansko-brodsku brigadu HVO-a.

Osnovana je na području bosanske Posavine i branila je Bosanski Brod i okolicu od napada srpske vojske. Njezini pripadnici borili su se na jednom od najtežih bojišta u BiH, o čemu svjedoči i broj poginulih i ranjenih; od 4955 pripadnika brigade, poginulo ih je 436, a ranjeno više od 1400.