Za godinu dana cijene goriva po litri u BiH povećane za 41 fening

gorivo
Prošlog tjedna litru benzina plaćao sam 2,21 KM, a danas je već 2,26 KM po litri. Ne bi me iznenadilo da već u lipnju cijena dostigne rekord od 2,50 KM, kao što je to bilo početkom 2014 godine, piše Večernji list BiH. A što će tek biti do kraja godine - pita se vlasnik vozila koji je došao ulijevati gorivo i uzrujan počeo komentirati cijene, koje su počele rasti na tjednoj razini, češće nego ikada do sada?

Treće poskupljenje od veljače

Naime, cijene goriva u Federaciji BiH, u protekla dva tjedna, povećane su na većini benzinskih crpki za 5 - 10 feninga, što je treće poskupljenje goriva od veljače ove godine, otkako su na snagu stupile izmjene i dopune Zakona o trošarinama.

Iz Federalnog ministarstva trgovine tvrde da na porast cijena utječe nekoliko faktora.

- Prateći kretanje cijena naftnih prerađevina na svjetskom tržištu, očigledno je kako porast cijene sirove nafte na svjetskom tržištu utječe i na porast cijene naftnih prerađevina na domaćem tržištu. Razlozi su i tečaj dolara koji raste, rafinerijske cijene prerađevina, kao i izmjena normativa u pogledu visine javnih prihoda, koji su sadržani u cijeni naftnih prerađevina - pojasnili su iz Ministarstva. Ako se vratimo godinu unatrag, u svibnju 2017. godine, litra supera plaćao se 1,90 KM, a diesela 1,85 marku po litri. Vremena, kada se litra goriva na nekim benzinskim crpkama u BiH plaćala tek polovinu današnje cijene, vjerojatno su nepovratno otišli u povijest i samo će ih se sjećati statističari. Tada je barel nafte na svjetskom tržištu pao ispod 30 dolara, s tendencijom daljnjeg pada. Kakva je situacija danas? Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima nadomak 80 dolara, potaknute snažnom potražnjom, prijetećim sankcijama Iranu, smanjenom proizvodnjom u Venezueli i prekidima u opskrbi iz Nigerije. Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 51 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 79,81 dolara. Na američkom tržištu, barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 71,61 dolara. Naftna tržišta podupiru prijetnja američkih sankcija Iranu i smanjena proizvodnja u Venezueli te snažna potražnja. Već dulje vrijeme, najveći energetski stručnjaci govore da je doba jeftinih energenata prošlo svršeno vrijeme i da je puno izvjesnije da će se predstojećih mjeseci i godina cijena nafte više kretati oko 200 nego oko 100 dolara za barel.

Gdje su novci ?

S obzirom na to da su građani značajno osjetili povećanje trošarina na gorivo, postavlja se pitanje kada će 97 mil. KM, koliko je prikupljeno na posebnom podračunu Uprave za neizravno oporezivanje BiH za prva 3 mjeseca, biti operativno i dostupno onima kojima je i obećano - autocestama FBiH-a i RS-a?

Podsjetimo, sredstva su blokirana na računu jer Upravni odbor UIOBiH još nije usvojio odluku o njihovoj raspodjeli korisnicima u kojoj će biti definirani koeficijenti za raspodjelu.

Vecernji list