Za glasanje u BiH registriralo se 35 tisuća hrvatskih državljana

HDZ BiH, izbori, CIK, izbori, Sejdić i Finci, BIH, izbori, referendum, BIH, izbori, predizborna kampanja, CIK, izbor, Vlado Rogić, Stjepan Mikić, Koordinacija Udruga proizašlih iz Domovinskog rata HZHB, ankete, izbori, izbori, predsjednički izbori, BIH, HRS, izbori, HSP AS BIH, izbori, BIH, HRS, izbori, Mostar, izbor, Manjinski izbori , izbori, lokalni izbori u Hrvatskoj, hsp ante starčević, HSP dr. Ante Starčević, izbori u BiH, lokalni izbori u BiH, Ministarstvo uprave , glasovanje, registar birača, prijevremeni parlamentarni izbori, izbori, glasovanje, hrvatski državljani
... koji imaju prebivalite u susjednoj zemlji, potvrđeno je petak Hini iz hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu koje je provodilo proces registracije.
U zakonskom roku koji je istekao 31. kolovoza sukladno odredbama Izbornog zakona za glasovanje se aktivno registriralo 34848 hrvatskih državljana koji imaju prebivalište u BiH.

Riječ je hrvatskim državljanima s pravom glasa koji su osobno zatražili aktivno registriranje ili je to učinjeno po automatizmu temeljem činjenice da imaju hrvatsku osobnu iskaznicu s adresom u BiH.

Svi oni glasuju za kandidate unutar XI. izborne jedinice.

Na temelju osobne prijave pravo glasanja na hrvatskim izborima na teritoriju BiH osigurala su i 1043 hrvatska državljana koji imaju prebivalište u Hrvatskoj a u vrijeme izbora boravit će u BiH.

Najviše registriranih glasača je, kako je to gotovo uobičajeno, na području koje pokriva Generalni konzulat Hrvatske u Mostaru. Tamo se za glasovanje registriralo nešto više od 21 tisuće birača.

U Sarajevu je prijavljeno 5900 birača, Tuzli 4700 a u Banja Luci 2538.

No mogućnost sudjelovanja na izborima i dalje je otvorena i za one glasače koji se nisu aktivno registrirali u zakonom predviđenom roku. Oni će također moći glasovati no prije toga moraju ishoditi posebne potvrde o upisu u popis birača koje će im se izdavati u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u BiH.

Glasovanje u BiH bit će organizirano dva dana i to 10. i 11. rujna. Bit će otvorena ukupno 34 glasačka mjesta.
U Mostaru će ih biti 20, u Sarajevu 8, Tuzli 4 a u Banja Luci 2.


Hina