ZA DVA AUTOMOBILA 200.000 MARAKA Ministar sigurnosti Nenad Nešić voli luksuz na račun države

Nenad Nešić
Gerila.info

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić odlučio se počastiti luksuznim automobilom za koji će biti plaćeno 130.000 maraka s uključenim PDV-om iz proračuna. I to nije sve.

Ministarstvo sigurnosti BiH, osim ovog, kupit će još jedno jeftinije, ali opet vrlo skupo vozilo o kakvom većina građana, koji pune proračune, može samo sanjati. Za taj automobil Ministarstvo je planiralo izdvojiti oko 65.000 KM, piše Fokus.

Nenad Nešić

Natječaj u dva lota za obnovu voznog parka Ministarstva sigurnosti BiH objavljen je 8. rujna na Portalu javnih nabavki. Rok za preuzimanje natječajne dokumentacije je 20 dana, a otvaranje ponuda planirano je za 5. listopada.

Iako se u natječajnoj dokumentaciji ne precizira marka automobila, jer to nije dozvoljeno Zakonom o javnim nabavkama, prema traženim tehničkim specifikacijama lako je naslutiti u kom smjeru idu Nešićeve želje i na što je „bacio oko“.

Gotovo identičan ukus kada su u pitanju ljubimci na četiri točka ima i direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH – BHANSA Davorin Primorac, inače poznatiji kao zet lidera HDZ-a Dragana Čovića.

Naime, analizom tendera BHANSA-e, portal Pratimo tendere utvrdio je da je u specifikacijama „nacrtan“ Volkswagenov Touareg, a s obzirom na to da su u Ministarstvu sigurnosti „prepisali“ karakteristike, sve upućuje na to da će i državni ministar sigurnosti zasjesti u isti automobil.

– Traženo je da vozilo ima minimalno 210 kW a Touareg ima upravo 210 kW ili 286 KS, dužina minimalno 4850 mm a Touareg ima 4878 mm, međuosovinski razmak min 2850 mm a Touareg ima 2894 mm, zapremina prtljažnika minimalno 800l a Touareg ima 810l, zapremina motora minimalno 2900 ccm a Touareg ima 2967 ccm – navedeno je u analizi.

Nenad Nešić

Osim toga, Ministarstvo je tražilo da automobil bude dizel, crne metalik boje s pet vrata, kožnim sjedištima, multifunkcionalnim kožnim mjenjačem, tekstilnim prostiračima, fabrički zatamnjenim zadnjim bočnim staklima i zadnjim staklom.

Također, treba imati LED svjetla s dinamičkim pokazivačem smjera, parking senzore s akustičnim i vizualnim signalom i asistentom za paralelno parkiranje, vanjske elektro podesive retrovizore koji trebaju biti preklopivi i grijani, te zatamnjeni na vozačevoj strani… Teško je sve nabrojati.

Vozila žele za 30 dana

Drugi, onaj malo manje luksuzni automobil, sudeći prema specifikaciji je Volkswagen T-Roc. U natječajnoj dokumentaciji navedeni su dužina, širina i visina koje se samo u nekoliko milimetara razlikuju od dimenzija ovog automobila.

Također, zapremina prtljažnika mu je 445 litara, što je identično onoj koja je tražena, a odgovaraju i druge karakteristike, kao i cijena.

Nenad Nešić

Zanimljivo je i to da Ministarstvo sigurnosti zahtijeva prilično nerealan rok za isporuku vozila od 30 dana, što može upućivati na to da je sve ranije dogovoreno s dobavljačem, a da je natječaj samo puka formalnost.