Za dan boravka u EU građanima BiH tražit će i do 150 eura

...kod rodbine, pri ulasku u pojedine zemlje Europske unije od njih će se tražiti da pokažu i do 150 eura u kešu za svaki planirani dan boravka.

Zoran Bibanović, predsjednik Udruženja turističkih agencija BiH, objašnjava na šta građani BiH trebaju obratiti pažnju kada od 15. prosinca budu putovali bez viza.

Posjedovanje novca najvjerovatnije će tražiti Slovenci i Mađari, dakle već na granicama Europske unije, s tim da to ne može biti novac na kartici, već gotovina.

Pretpostavljamo da će ta rigoroznija kontrola trajati prvih nekoliko mjeseci od primjene bezviznog režima, tako da putnicima preporučujemo da ipak uzmu vaučer agencije ili pripreme garantno pismo, kaže Bibanović, piše Dnevni avaz.

Također, građane savjetuje da pri ulasku u zemlje EU imaju strpljenja te kaže da se putnici ne trebaju iznenaditi ako ih granični djelatnici, koji imaju i pravo vraćanja s granice, budu dodatno ispitivali o tome gdje i zašto putuju.

Inače, Bibanović tvrdi da je povećano interesiranje građana BiH za putovanja posredstvom agencija.

Na sarajevskoj autobuskoj postaji kazali su nam da je znatno veći broj onih koji za period poslije 15. prosinca rezerviraju karte, pogotovo na linijama za Njemačku i Nizozemsku.

Do jučer u 13 sati, 405.295 građana naše zemlje dobilo je biometrijske putovnice.