ZA 46.000 KM Otac i sin iz Banja Luke oštetili tvrku iz Širokog Brijega

Banja luka, Široki Brijeg, zloupotreba položaja, presuda, pranje novca, kriminal u BiH, korupcija, kaznena djela, zenica, imovinska korist, blagajnica, zatvor, kpz zenica
Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka podnijeli su 18.04.2022. Prijava Okružnom javnom tužiteljstvu Banja Luka Prijava protiv osoba I.V. i M.V. iz Banja Luke zbog sumnje da su počinile kaznena djela „Zloupotreba položaja odgovorne osobe“ u vezi s pomaganjem „Šteta vjerovnicima“, navodi se u priopćenju policijske uprave.

Prijavljena osoba I.V. sumnjiči se da je tijekom 2011. godine obavljajući poslove odgovorne osobe društva iz Banje Luke počinila navedena kaznena djela, zlouporabom službenog položaja, pričinivši materijalnu štetu društvu s ograničenom odgovornošću iz Širokog Brijega u iznosu od oko 46.000 KM.

Osoba M.V. osumnjičena je da je, obavljajući poslove radnika gospodarskog društva u Banjoj Luci, pomogla osobi I.V. u izvršenju navedenih kaznenih djela, stoji u priopćenju.

Portal Srpska.info otkriva kako su otac i sin organizirali prijevaru

Vlasnici tvrtke “Vimkop” Ilija Vranjković i njegov sin Milan osnovali su dvije nove tvrtke kako bi izbjegli plaćanje robe koju su naručili od širokobriješke tvrtke “Omnia”, doznaje Srpskainfo.

Prije nekoliko godina naručivali su robu vrijednu više od 46.000 KM, ali je nikada nisu platili.

Izvor Srpskainfo pojašnjava da je Ilija 2011. godine, kao vlasnik tvrtke“Vimkop”, od firme “Omnia” naručio robu vrijednu oko 46.100 KM, ali je do danas nije platio.

"Okružni privredni sud Banja Luka početkom 2017. godine donio je presudu prema kojoj se “Vimkop” obavezuje da će firmama iz Širokog Brijega isplatiti spomenuti iznos, plus zatezne kamate, kao i sudske troškove od gotovo 8.000 KM – istaknuo je sugovornik.

Nakon toga otac i sin Vranjković su se dosjetili kako izbjeći plaćanje po ovoj presudi.

"Kada su računi “Vimkopa” blokirani, Ilija Vranjković osnovao je tvrtku “Beauty Center”, a njegov sin Milan novu tvrtku “Vimkop Distribution”. Ilija je uzeo negativnu reputaciju kod firme “Beauty centar”, a njegov sin pozitivnu reputaciju prethodne firme, te su na taj način spriječili firmu “Omnia” da naplati svoja potraživanja", objasnio je izvor Srpskainfo.

Tvrtka “Vimkop Distribucija” preuzela je sve obveze bivše tvrtke “Vimkop”.

"Koristili su iste dobavljače, iste kupce, bavili su se plasmanom identične robe kroz identično registriranu djelatnost. Krajem 2017. godine Milan je kupce obavijestio da više ne uplaćuju na račun tvrtke “Vimkop”, već da to sada čine na račun “Vimkop distribucije” i time spriječio “Omnia” da naplati svoje dug", objasnio je sugovornik portala Srpskainfo.