ZA 2,5 MILIJUNA MARAKA RiTE Gacko planira novo zaduženje

RiTE Gacko
Hercegovina.info

Rudnik i termoelektrana Gacko (RiTE) planira novo zaduženje od 2,5 milijuna maraka. Kako saznajemo razlog tome je nedostatak sredstava za nabavku energenata. Elektroprivreda Republike Srpske (RS) izvozi električnu energiju, a cijena struje na međunarodnom tržištu su u stalnom rastu. Očito da ni to nije popravilo financijsku situaciju ovog poduzeća pa je primorano ići u novo zaduženje.

RiTE Gacko kredit planira otplaćivati naredne tri godine u koje je uračunato i grace razdoblje od tri mjeseca, a procijenjena kamata iznosi 280.000 KM. Narodni zastupnik iz Trebinja Nebojša Vukanović smatra da se elektro-energetski sustav RS nalazi pred kolapsom i to zbog dugogodišnje pljačke javnih poduzeća.

RiTE Gacko

"Jasno je da je elektro-energetski sustav RS pred kolapsom i pred pucanjem. Elektroprivreda RS se stalno zadužuje. Sada RiTE Gacko nema dovoljno novca za rad bagera, dumpera i svih drugih mašina u rudniku i uzimaju ovaj kredit za nabavku goriva. To je najbolji pokazatelj u kakvom se stanju nalazi i termoelektrana i kompletna elektroprivreda RS. Inače, dugovanja tog poduzeća mjere se stotinama milijuna maraka, ogromne su neizmirene obaveze. Usprkos rekordnim cijenama struje na tržištu, nije se stabiliziralo stanje. Jasno je da je sve posljedica jedne sustavne korupcije, izvlačenja ogromnih svota novca iz ovog javnog poduzeća i cijelog elektroenergetskog sustava. Jedino rješenje je potpuna smjena uprave RiTE Gacko i polaganje računa narodu", istaknuo je za Hercegovina.info Nebojša Vukanović.

Da je loša situacija u elektro-energetskom sektoru pokazuje i to da se Elektroprivreda RS prije samo dvadesetak dana zadužila za 10 milijuna maraka da bi mogla kupiti gorivo za ovisna poduzeća. Iako je jasno da je 'sve na kredit', treba naglasiti da se rukovodstvo Elektroprivrede pohvalilo rezultatima iz prošle godine i rekordnom dobiti od preko 80 milijuna maraka. Možda je to razlog 'za slavlje' pa je 'Elektro – Hercegovina', jedno od ovisnih poduzeća 'Elektroprivrede RS', natječajem za godišnju nabavku alkoholnih i bezalkoholnih pića planira nabaviti 20 boca viskija Johnnie Walker, 40 litara Stocka, 70 boca Viljamovke i 40 boca loze. Tu je još i 96 kilograma espresso kave i 90 kilograma mljevene kave, te više stotina litara gaziranog i negaziranog soka i vode. Procijenjena vrijednost javne nabavke je 18.000 КM bez PDV-a.