ZA 15 DANA Građani poslali 72 informacije o nelegalnoj prodaji duhana i cigareta

Telefon poziv
Ilustracija

U prvih petnaest dana javne kampanje 'Stop švercu', koju provdi Uprava za neizravno oporezivanje (UNO), zaprimljene su 72 informacije koje se odnose na nelegalnu prodaju duhana i cigareta na tržištu Bosne i Hercegovine.

Informacije su zaprimljene putem poziva na otvorenu liniju, čiji je broj 0800 206 07, te slanjem poruka sa fotografijama i lokacijama mjesta gdje se vrši nezakonita prodaja cigareta na viber broj 065 355 155. Sve prijave će biti predmet detaljnih provjera koje će na terenu vršiti službenici Sektora za provođenje propisa u UNO.

"UNO posebnu zahvalnost izražava građanima Bosne i Herecgovine, koji mogu biti naš, izuzetno značajan 'inspektor', budući da upravo oni u svojim lokalnim sredinama najbolje znaju tko i gdje vrši nezakonit promet duhanom i cigaretama. Važno je naglastii da su svi pozivi besplatni i anonimni, te u potpunosti garantiramo anonimnost prijavitelja nezakonitih radnji.

Prihodi od neizravnih poreza (PDV-a, akciza, carina i cestarina), od najvećeg su značaja za ukupnu fiskalnu stabilnost cijele Bosne i Hercegovine. Novcem prikupljenim od neizravnih poreza u najvećoj mjeri se financiraju zdravstvo, školstvo, cestovna infrastruktura, razna socijalna davanja i slično. Samo u prvih pet mjeseci UNO je prikupila 3 milijarde i 833 milijuna KM, što je više za 739 milijuna ili 24 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Samo po osnovu akciza na duhan i duhanske prerađevine u pet mjeseci 2022. godine UNO je prikupila 362 milijuna KM, što je za 76 milijuna KM više u odnosu na isto razdoblje prošle godine", ističe se u priopćenju iz Ureda za informiranje UNO BiH.