WHO priznao: Postoje novi dokazi da se koronavirus može širiti i preko zraka

WHO priznao: Postoje novi dokazi da se koronavirus može širiti i preko zraka
Ilustracija / hercegovina.info

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priznala je da postoje novi dokazi da se koronavirus može širiti i preko zraka. 

Prijenos iz zraka ne može se isključiti u skučenim, zatvorenim ili slabo prozračenim prostorima, rekao je dužnosnik, prenosi BBC. Ako se dokazi potvrde, mogu utjecati na smjernice za zatvoreni prostor.

Otvorenim pismom više od 200 znanstvenika optužilo je WHO da podcjenjuje mogućnost prenošenja virusa u zraku. WHO je do sada tvrdio da se virus prenosi kapljicama kada ljudi kašlju ili kišu.

"Željeli smo da priznaju dokaze", rekao je agenciji Reuters kemičar sa Univerzitetau Koloradu Jose Jimenez koji je potpisao pismo.

"Ovo definitivno nije napad na WHO. To je znanstvena rasprava, ali smatrali smo da moramo izaći u javnost jer su odbijali saslušati dokaze nakon mnogih razgovora s njima", rekao je.

Drugi potpisnik, profesor Benjamin Cowling sa sveučilišta u Hong Kongu, rekao je za BBC da nalaz ima "važne posljedice".

"Ako postoji opasnost od prijenosa putem aerosola, razumijemo da bi zdravstveni radnici trebali nositi najbolju moguću preventivnu opremu ... a zapravo je Svjetska zdravstvena organizacija rekla da je jedan od razloga što nisu željeli govoriti o prijenosu Covid-19 preko aerosola taj što ne postoji dovoljan broj specijaliziranih maski za mnoge dijelove svijeta ", rekao je Cowling.

"Ako razmišljamo o tome da prijenos zrakom predstavlja poseban rizik, onda moramo razmišljati o tome kako spriječiti veće širenje, veće izbijanje zaraze u zatvorenim prostorima s lošom ventilacijom, gužvom i dugotrajnim bliskim kontaktima."

Dužnosnici WHO-a upozorili su da su dokazi preliminarni i zahtijevaju daljnju procjenu.

Benedetta Allegranzi, tehnička voditeljica u WHO-u za prevenciju i kontrolu infekcije, rekao je da se ne mogu isključiti dokazi koji se javljaju u prenošenju koronavirusa u "prenatrpanim, zatvorenim, slabo prozračenim mjestima".