WEBOMETRICS Značajan napredak svučilišta iz BiH

filozofski fakultet
Arhiva/Hercegovina.info

Najveća platforma koja se bavi rangiranjem institucija visokog obrazovanja iz cijelog svijeta Webometrics objavila je rang listu sveučilišta po citiranosti na Google Scholaru.

U konkurenciju je ušlo oko 4.500 sveučilišta čiji zbir prvih 100 najcitiranijih uposlenika prelazi 1.000 citata. Osam sveučilišta iz Bosne i Hercegovine na ovoj je rang listi, a među njima najbolje rangirani je Univerzitet u Sarajevu koji se nalazi na 1.403. mjestu što je značajno poboljšanje budući da na prethodnoj rang listi objavljenoj u srpnju 2019. godine bio na 2.627. mjestu.

Drugi po redu je Sveučilište u Tuzli koji je ovaj put na 2.134. mjestu u poređenju na prošlogodišnje rangiranje kada je ta visokoškolska ustanova bila na trećem mjestu s pozicijom 3.242, dok je sada na trećem mjestu Sveučilište u Banja Luci koji zauzima 2.361. mjesto u poređenju s prošlom godinom kada je bio na 3.161. mjestu i drugoplasirani iz BiH.

Potom slijedi Sveučilište u Mostaru na 2.733. mjestu, Univerzitet u Istočnom Sarajevu koji je na 3.212. mjestu, Internacionalni Burch sveučilite je na 3.938. mjestu, Sveučilište Sarajevska škola za zannost i tehnologiju (SSST) zauzima 4.099. mjestu i posljednji je Sveučilište u Zenici na 4.142. mjestu.

Kada je u pitanju regija najbolje je ocijenjena Slovenija i njen Sveučilište u Ljubljani koji je na 543. mjestu, potom slijedi Srbija i Sveučilište u Beogradu koji je na 697. mjestu, zatim Hrvatska i Sveučilište u Rijeci koji je na 980. mjestu, Sveučilište Crne Gore je na 1579. mjestu dok je najbolji rangirana visokoškolska ustanova iz Sjeverne Makedonije Sveučilište Ćirila i Metodija u Skoplju koji je na 2.001. mjestu.

Inače prvih pet mjesta zauzimaju sveučilišta iz Sjedinjenih Američkih Država. Prvi na listi je Harvard, potom ga slijede, Stanford, Univerzitet u Kaliforniji, Institut tehnologije Massachusetts te Sveučilište u Kaliforniji San Diego.

U ovom rangiranju Webometrics postrožio je kriterije u odnosu na prethodno rangiranje iz srpnja prošle godine. Uzorak je ovaj put obuhvatio 101 najcitiranijeg autora, pri čemu su iz razmatranja shodno najnovijoj metodologiji isključeni deset najcitiranijih znanstvenika , koji doprinose vidljivosti Sveučilišta s više od 50.000 citata.

Cilj Webometricsovog rangiranja je poboljšati prisutnost akademskih i istraživačkih institucija na internetu i promovirati objavljivanje znanstvenih radova sa otvorenim pristupom.

Od 2004. godine na svakih šest mjeseci Webometrics objavljuje izvještaj na osnovu nezavisnog, objektivnog i besplatnog pristupa informacijama.

Na taj način nudi potpuno otvoren zannstveni pristup rezultatima u cilju pružanja pouzdanih, sveobuhvatnih, ažuriranih i korisnih informacija o karakteristikama univerziteta iz svih krajeva svijeta, na osnovu njihove web prisutnosti i utjecaja koji ostvaruju.

Webometricsova lista koju razvija laboratorij Španjolskog nacionalnog istraživačkog vijeća, obuhvata gotovo 12.000 svjetskih sveučilišta, a sastavlja se dvaput godišnje - u siječnju i srpnju. Rang zavisi od četiri kriterija - utjecaj, prisutnost, otvorenost i izvrsnost.

Ovih dana se očekuje objavljivanje januarskog izdanja integralne ranking liste.