VUKOVIĆ ZDRAVSTVENOM VIJEĆU Prozovite Hercega i Opsenicu

Dalibor Vuković
hercegovina.info

Predsjednik sindikata zdravstvenih djelatnika u HNŽ-u Dalibor Vuković reagirao je danas otvorenim pismom prema predsjednici Zdravstvenog vijeća Ministarstva zdravstva Almi Kozo, koja ih je pozvala na ‘zrelost u ostvarivanju radničkih prava’. 

“Zaprimili smo Vaš dopis pod brojem gornjim bez da je isti ovjeren službenim pečatom u kojem ispred zdravstvenog vijeća formiranog pri Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ čiji ste predsjedatelj citiramo ‘pozivaju sindikati u zdravstvu da ne koriste novonastalu situaciju u smislu pritiska na ispunjenje njihovih zahtjeva već naprotiv da svojim odgovornim postupkom pokažu zrelost u borbi za ostvarivanje radničkih prava, uvažavajući tešku epidemiološku i gospodarsku situaciju’”. 

Smatramo skandaloznim da pri Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ postoji zdravstveno vijeće koje se bavi problematikom smanjenja obujma zdravstvenih usluga i prava koja su pacijentima zajamčena, a koje je evo konačno prvi put pismeno reagiralo u smislu tobožnje brige za pacijente tek dana 02.04.2021. godine dakle 4 mjeseca nakon što je započeo generalni štrajk zdravstvenih radnika u HNŽ”, kaže se u otvorenom pismu.  

Dodaju da nikada do sada nisu čuli da se zdravstveno vijeće na čijem je čelu obratilo premijeru Vlade HNŽ gosp. Nevenku Hercegu ili resornom ministru zdravstva gosp. Goranu Opsenici koji kao ključne osobe koji mogu riješiti krizu u zdravstvenom sustavu.

“Niste u ime Zdravstvenog vijeća pozvali niti istima dali preporuku da hitno ulože dodatne napore kako bi se sa predstavnicima 2600 zdravstvenih radnika članova sindikata postigao dogovor i potpisao Kolektivni ugovor i riješila kriza koja trenutno potresa našu županiju”, istaknuli su. 

“Umjesto Vaše konkretne akcije prema ključnim odgovornim pojedincima i institucijama od čijeg angažmana direktno zavisi ostvarivanje prava pacijenata u našoj županiji za čije ostvarivanje se tobože zalažete, usuđujete se Vašom preporukom insinuirati da sindikat koristi novonastalu situaciju u smislu pritiska na ispunjenje naših prava i što je još više začuđujuće bavite se kao zdravstveno vijeće čak  i analizom gospodarske situacije u našoj županiji što zasigurno nije u domenu rada vijeća na čijem ste čelu.

Savjetujemo  Vam da svoju tobožnju brigu za pacijente adresirate na pojedince i institucije od čijeg angažmana direktno ovisi rješenje trenutačnog kolapsa zdravstvenog sustava u HNŽ”, zaključuje se u pismu koje potpisuje Vuković.