VSTV Prošle godine disciplinski je kažnjeno 19 sudaca i tužitelja

Suci i tužitelji
CIN

Disciplinske komisije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) su u 2023. godini okončale disciplinske postupke protiv 23 sudaca i tužitelja. Njih deset je dobilo smanjenje plaće, devetero je dobilo javnu opomenu, a za četvero je disciplinska tužba odbijena jer nije utvrđena odgovornost, javlja Centar za istraživačko novinarstvo.

Među kažnjenim su i rukovoditelji pravosudnih institucija: predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta Dragan Tomaš, predsjednik Okružnog privrednog suda u Doboju Mato Kulaš i Sabina Sarajlija, glavna tužiteljica Županijskog tužiteljstva u Sarajevu.

Tomaš je kažnjen javnom opomenom jer je neopravdano kasnio s izradom presuda u tri predmeta. Kulaš je zbog sličnih propusta i iskazivanja predmeta završenim, iako nisu bili, dobio smanjenje plaće za 15 posto na pola godine. Sarajlija je dobila javnu opomenu jer je presignacijom predmeta omogućila jednom tužitelju da dobije bodove na kvalitetu optužnica.

Bilo je i povratnika koji su već ranije odgovarali u disciplinskom postupku: Gordana Tadić, tužiteljica Tužiteljstva BiH, i Saša Jovanović, tužiteljica Županijskog tužiteljstva u Sarajevu. Tadić je prema ocjeni Disciplinske komisije objavila na društvenoj mreži Facebook netočan sadržaj pa je dobila kaznu smanjenja plaće za 30% na godinu dana. Jovanović je počinio više prekršaja: nemar i nepažnja u vršenju službenih dužnosti, davanje lažnih informacija u vezi s prijavama na radno mjesto i ponašanje koje šteti ugledu tužiteljske funkcije. Dobio je kaznu smanjenja plaće za 20% na pola godine.

Prema podacima objavljenim u odlukama o disciplinskom postupku, najviše postupaka je vođeno zbog neopravdanog kašnjenja i nemara u radu sudaca i tužitelja. Međutim, bilo je i drugih prekršaja kao što su davanje netočnih podataka u financijskim obrascima koji se prijavljuju VSTV-u, ali i zbog neprijavljenog honorarnog rada.

U jednom slučaju sudaca Županijskog suda u Bihaću Osman Alibabić je kažnjen smanjenjem plaće za 10 % na pola godine jer je objavio presude s različitim sudskim odlukama. On je, dok je bio u Žalbenom vijeću koje je odlučivalo u kaznenom predmetu za izbjegavanje izdržavanja, prvostupanjskom sudu poslao odluku da je optuženi proglašen krivim. Međutim, Vijeće je donijelo odluku da se optuženi oslobađa odgovornosti. Tijekom disciplinskog postupka odgovornost je pokušao prebaciti na stručne suradnike koji su vježbali i pripremili presude s različitim sudskim odlukama, pravdajući se da je tako pogrešna presuda otišla na prvostupanjski sud.

Za četvero sudaca Disciplinska komisija je odbila disciplinsku tužbu jer su zaključili da nema njihove odgovornosti. Radi se o sutkinjama Dženani Škaljić iz Općinskog suda u Sarajevu i Saneli Rondić iz Županijskog suda u Sarajevu koje su se disciplinskom tužbom teretile za donošenje rješenja kojim je omogućena prodaja imovine koja je bila pod zabranom zbog kaznenog postupka koji je u tijeku.

Disciplinska tužba je odbijena i u postupku protiv Aida Hanušića, predsjednika Osnovnog suda u Bijeljini, kojem je Ured disciplinskog tužitelja stavio na teret da je osobno dodjeljivao predmete određenim sucima, u ovisnosti od stranaka u postupku i ne koristeći sustav za upravljanje predmetima – CMS te protiv Suada Kurtovića, sudaca Vrhovnog suda Federacije BiH, koji je u CMS postavio rješenje koje nije bilo za javnost.

Sve do travnja 2023. godine nije bilo nikakvih odredbi koje bi onemogućile napredovanje nositelja pravosudnih funkcija u službi nakon što su disciplinski kažnjeni. Tada su na snagu stupile izmjene Poslovnika VSTV-a prema kojem kandidat, sudac ili tužitelj nije podoban za imenovanje na upražnjenu poziciju u pravosuđu u razdoblju od jedne do osam godina nakon pravosnažne disciplinske odluke. Ova pravila vrijede za suce i tužitelje kojima su izrečene disciplinske mjere: opomena, umanjenje plaće, degradacija na nižu poziciju ili razrješenje iz službe.

VSTV preko svoje web stranice informira javnost o disciplinskim postupcima, ali bez podataka o imenima kažnjenih nositelja pravosudnih funkcija.

Kako bi javnosti ponudio punu informaciju o disciplinskim kaznama, Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je kreirao bazu podataka s 282 disciplinske odluke donesene od 2010. do kraja 2023. godine. Baza sadrži: imena sudaca, tužitelja i stručnih suradnika, nazive institucija u kojima su radili u tom trenutku, opis prekršaja i konačnu odluku.

BAZA PODATAKA - DISCIPLINSKE KAZNE PROTIV SUDACA I TUŽITELJA