VSTV ponavlja natječaj za predsjednika suda u Širokom Brijegu

jozo galić, Posušje, općinski sud široki brijeg, Široki Brijeg, žup
jabuka.tv

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine  objavilo je da se ponavlja naatječaj za poziciju predsjednika Općinskog suda u Širokom Brijegu, nakon što je prije dva dana zatvoren natječaj raspisan u prosincu prošle godine.  

"Vijeće je na sjednici održanoj 3. ožujka 2022. godine, imajući u vidu odredbe člana 56. stav (5) i (6) Poslovnika VSTV-a BiH, donijelo odluku da se natječaj za poziciju predsjednika Općinskog suda u Širokom Brijegu ponovi, iz razloga što jedini prijavljeni kandidat po osnovu ocjene rada za posljednje tri godine nije ostvario najmanje 86 bodova, odnosno najmanje ocjenu 4,0, kao prosječnu ocjenu, a u tom sudu ima najmanje jedan sudija koji je za zadnje tri godine ostvario najmanje 86 bodova, odnosno ocjenu 4,0 kao prosječnu ocjenu", naveli su iz VSTV-a.

Taj sud našao se u žiži javnosti nakon što su na ulicu pustili okorjelog dilera, kod kojega je po tko zna koji put nađena droga. 

Podsjetimo, Ured disciplinskog tužitelja pri Viskom sudskom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine potvrdio je za Hercegovina.info da su 14. siječnja ove godine zaprimili pritužbu protiv širokobrijeških sudaca koju je podnio tužitelj Tužiteljstva ŽZH Josip Aničić. 

"Vezano za Vaš upit želimo Vas obavijestiti da je Ured disciplinskog tužitelja Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH 14.01.2022. godine primio pritužbu i na temelju iste formirao predmet. Obzirom da je pritužba u radu, nismo u mogućnosti dati Vam više detalja", kazali su kratko iz Ureda disciplinskog tužitelja za Hercegovina.info.

Podsjetimo, prema sada i službeno potvrđenom Ured disciplinskog tužitelja zaprimio je prijavu i formirao predmet protiv suca za prethodno saslušanje Borisa Galića, a istom prijavom su obuhvaćeni i predsjednica Općinskog suda u Širokom Brijegu Ivanka Kopilaš, te Radmila Mandić i Josip Karoušić jer su kao članovi Vijeća (koje je odlučivalo po žalbi širokobriješkog tužiteljstva uloženoj zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka) podržali odluku Galića. 

Izvjesno je da je upravo Kopilaš bila jedina prijavljena koja se spominje u priopćenju VSTV-a