VRTIĆI U HERCEGOVINI Za iste novce Ljubušak spremi u vrtić dvoje djece, a Mostarac il' Čapljinac jedno

VRTIĆI U HERCEGOVINI Za iste novce Ljubušak spremi u vrtić dvoje djece, a Mostarac il' Čapljinac jedno
hercegovina.info

Več pola godine Ljubušaci imaju najjeftinije usluge vrtićkog smještaja u Hercegovini. Tako u tom gradu roditelji za dvoje djece plaćaju 180 maraka, dok recimo Čapljinci i Mostarci za jedno dijete izdvajaju toliko. 

„Odlukom Gradskog vijeća u siječnju ove godine, smanjili smo za 50% cijene Gradskog vrtića koji je sad najjeftiniji u Hercegovini. Za cjelodnevni boravak (vrtić) roditelji plaćaju 90 KM mjesečno, dok je za treće i svako iduće dijete vrtić besplatan. Također, izdvojili smo 80 tisuća maraka za sufinanciranje privatnih vrtića kako bi i oni snizili cijene svojih usluga i da tako financijski olakšamo roditeljima, jer Gradski vrtić nema kapaciteta za primiti svu djecu. Stoga smo prošle godine otvorili podružnicu Gradskog vrtića u Vitini koju pohađaju naši mališani iz Vitine i okolnih mjesta, a čiji je kapacitet vrlo brzo popunjen“, kazali su nam iz Grada Ljubuškog.

Cijene vrtićkog i jasličkog programa u Hercegovini su različite, što je česta tema među roditeljima koji ne žive u istim gradovima.  U Čitluku je cjelodnevni boravk djece vrtićke dobi 170 KM, poludnevni 150 KM. U Čapljini je cijena jaslica 200 KM, cjelodnevnog boravka za jedno dijete 175 KM, dok je poludnevni boravak 155 KM.  U Mostaru je cjelodnevni boravak djeteta 170 KM, a poludnevni 130 KM. Za jasličku dob roditelji izdvajaju 200 KM.  U stolačkom gradskom vrtiću cijena jasličkog programa je 160 maraka, dok se za djecu vrtićke dobi boravak plaća 120 maraka, te je, do najnovije odluke iz Ljubuškog, to bio najpovoljniji vrtićki smještaj.