VRIJEME JE SMOKAVA U HERCEGOVINI Godina je bolja nego prošla, no jedna stvar je poremetila urod

smokve, smokva, vijesti, smokva, smokve, vijesti
Hercegovina.info

Kraj je kolovoza i vrijeme je za berbu i sušenje smokava. Iako je prva berba smokava u Hercegovini krenula početkom srpnja, kada su se brale 'petrovače' koje se beru iza Petrovdana, vrijeme od blagdana Velike Gospe do kraja kolovoza rezervirano je za berbu jednorotki jarakovki i tenica koje na rod dolaze upravo u ovo vrijeme.

Na OPG 'Sušac' u Čitluku zasađeno je više od 500 stabala smokava. Kažu da je godina jako dobra.

"Urod je dobar, suša je dosta poremetila stvari, smokva je zbog nje 'patila' i imamo nešto manji urod nego je to očekivano. Ono što bi istaknuli da je suša prouzročila je nešto tvrđa kora smokve. Unatoč svemu možemo reći da je godina jako dobra, ako ne i bolja nego prošla", kažu za Hercegovina.info iz OPG Sušac.

vijesti,smokva,smokve

Kada je riječ o vrstama one koje su sada dospjele na berbu su najbolje.

"Jarakovka i tenica se ističu i najbolje su došle na rod", kažu.

Kada je riječ o plasmanu s njim ove godine imaju manje problema.

"Imamo sreću što smo u blizini Međugorja. Ove godine turisti su se vratili i potražnja za smokvama je velika i to nam je dosta pomoglo kod plasmana. Dosta ljudi od nas traži smokve kako bi radili proizvode za svoje vlastite potrebe, poput džemova. Ove godine još nismo vozili na Veletržnicu u Čapljinu".

vijesti,smokva,smokve

Kada je riječ o cijeni kažu:

"Veleprodajna cijena u Hercegovini danas se kreće do 1,5 KM po kilogramu. Što će biti za "dva dana" to ne možemo znati", rekli su nam iz OPG-a.

Smokve su građanima dostupne za oko 3 KM, dok je njihova cijena početkom kolovoza na Veletržnici u Čapljini iznosila 4 KM.