Vrijeme je da Hrvat bude glavni tužitelj zbog balansa u BiH

Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak za Večernji list ističe to važnim u jačanju pravne državne te komentira i druga aktualna pitanja.

Što je glavna značajka ovoga ugovora?

Državljanstva više neće biti zapreka izručenju ako se radi o kaznenim djelima organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca. Mi smo precizirali da će se izručivati državljani ako je zapriječena zatvorska kazna iznad četiri godine zatvora ili pak o drugim kaznenim djelima ako je zapriječena kazna iznad deset godina. Do sada nismo uopće imali mogućnost izručivati vlastite državljane jer smo u BiH imali zakonsku, a u Hrvatskoj ustavnu zapreku. Sada ćemo konačno mehanizme za uspješniju borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Je li vrijeme da Hrvat bude glavni tužitelj BiH budući da su na druge dvije pozicije na čelu Suda i VSTV-a Bošnjakinja, odnosno Srbin?

U ovoj državi moramo voditi računa o nacionalnoj zastupljenosti i svaki put kada se to zanemari imamo velike probleme. Dakako, to ni u kojem slučaju ne podrazumijeva isključivo nacionalnu zastupljenost koja ne podrazumijeva i stručnost. Hoću vjerovati da je sada vrijeme da Hrvat dođe na čelo Tužiteljstva a da se pri tome radi o vrlo stručnoj i kompetentnoj osobi. S obzirom da imamo tri vrlo istaknute pozicije u oblasti pravosudne vlasti, logično je da Hrvat bude glavni tužitelj. U tome dijelu nikako se ne može u istu ravan stavljati pozicija ministra pravosuđa jer se radi o izvršnoj vlasti.