VRIJEDNOST OKO 75 000 KM Zaplijenjena veća količina ski opreme

Zapljena ski oprema Sarajevo
UNO BiH

Ovlaštene službene osobe Uprave za neizravno oporezivanje sa područija Regionalnog centra Sarajevo su provele kontrolne aktivnosti usmjerene na nelegalno prometovanje roba putem internet portala.

Na osnovu informacije dobivene putem otvorene linije 'Stop švercu', te nakon provedenih operativno - taktičkih priprema, izvršena je kontrola nelegalnog prometovanja skijaške opreme kod jedne fizičke osobe. Utvrđeno je da ista vrši nelegalno prometovanje roba stranog porijekla za koju nije posjedovala dokumentaciju o porijeklu, niti je bila registrirana kod nadležnih organa za obavljanje gospodarske djelatnosti. 

U aktivnostima na terenu, a na osnovu Naredbe Suda BiH i na osnovu instrukcija i uputa dežurnog tužitelja Tužiteljstva BiH, izvršen je pretres prostorija koje koristi navedena osoba, prilikom čega je pronađena velika količina skijaške opreme (skije, pancerice, štapovi, vezovi, kacige…), za koju nije posjedovala dokumantaciju o porijeklu. Vrijednost privremeno oduzete robe iznosi oko 75.000 KM.

Protiv navedene osobe u narednom razdoblju bit će podnesen Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu. Prilikom provođenja navedenih aktivnosti službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) koristili su znanja i opremu doniranu u okviru Programa UNODC-CCP i UNDP. 

Tijekom 2023. godine aktivnosti UNO bit će usmjerene na otkrivanje nelegalne prodaje raznih roba putem interneta, s obzirom na činjenicu da ovakav način nezakonitog prometovanja roba postaje sve prisutniji i u BiH. 

Iz ove uprave pozivaju sve građane da ukoliko imaju bilo kakvu informaciju o utaji neizravnih poreza, to dojave na njihovu otvorenu liniju 0800 206 07 ili putem kontakta na viber broj 065/355-155. Sve prijave su potpuno anonimne i besplatne, priopćeno je iz Ureda za informiranje UNO BiH.