VREMENSKA PROGNOZA ZA HERCEGOVINU Večeras zahlađenje, za vikend moguć snijeg na višim nadmorskim visinama

Blidinje
Ivan Begić

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje  oblačno vrijeme sa kišom. Na planinama će padati i
snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine, sjevernog smjera. U Hercegovini jugo prije podne.
Temperatura zraka većinom između 5 i 10°C, na jugu zemlje do 15°C. Od poslijepodnevnih sati
temperatura zraka će opadati.

Zahlađenje se očekuje u noći na srijedu i u srijedu ujutro, snježna granica će se sniziti na oko 800 metara nadmorske visine, posebno u dijelovima sjeverozapadne Hercegovine, koju čeka i prvi konkretniji snježni pokrivač ove sezone, piše Hercegovina meteo.

Kupres bi vrlo lako mogao tijekom srijede mjeriti oko 15-ak cm snijega.  Zapuhat će vrlo jaka, do na udare olujna bura, s kojom će se tijekom srijede vremenske prilike postupno stabilizirati. Druga polovica sljedećeg tjedna, kao i sami kraj mjeseca dosta upitni zbog gomilanja veće količine hladnog zraka polarnog porijekla na sjeveru Europe, koji bi se potencijalno mogao spustiti u veliki dio Europe.

"Sveta Kata, snijeg na vrata" u subotu u cijeloj Hercegovini? Prema najnovijim prognostičkim kartama da, tvrde meteorolozi.

U srijedu, 22.11.2023., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U nizinama uglavnom sa kišom, u Bosni može padati i susnježica. U višim područjima će padati snijeg. U večernjim satima, lokalno u Bosni i u nizinama, može padati veoma slab snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine, sjevernog smjera. Temperatura zraka većinom između 2 i 7°C, na jugu zemlje do 12°C.
U četvrtak, 23.11.2023., u jutarnjim satima, lokalno u centralnim i istočnim područjima, može padati slab snijeg.

Očekuje se postupno smanjenje oblačnosti širom zemlje. U centralnim i istočnim područjima niska naoblaka će se najduže zadržati. Vjetar većinom slab, sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne prije podne umjereno jaka bura.
Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 3°C, na jugu od 6 do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 6°C, na jugu do 14°C.
U petak, 24.11.2023., djelomično vedro. Slaba kiša se očekuje u poslijepodnevnim i večernjim satima. Vjetar slab, južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 3°C, na jugu do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11°C, na jugu do 16°C.