VREMENSKA PROGNOZA ZA HERCEGOVINU Niska mogućnost olujnog nevremena, oborine moguće na sjeveru

Kravice
Iako će glavno obilježje današnjeg dana biti uglavnom suho vrijeme, u kasnim poslijepodnevnim satima postoji mogućnost (ne velika, ali vrijedna spomena) da olujni konvektivni sustav, koji će se stvarati na moru sjevernog i srednjeg Jadrana rubno zakači dijelove sjeverne, zapadne i sjeverozapadne Hercegovine, donosi stranica Vrijeme u Hercegovini. Puhat će umjereno do jako jugo, u višim područjima mjestimice i sa vrlo jakim do olujnim udarima.

Temperatura zraka:
Jutarnja od 21°C do 29°C
Dnevna od 31°C do 39°C
Vjerojatnost oborina: 60%
 
Prognoza za ostatak BiH
 
U utorak nestabilno vrijeme uz nalete kiše, pljuskova i grmljavine kojih će biti u većem dijelu zemlje od poslijepodnevnih sati. Lokalno će biti nevremena uz veću količinu kiše, led i jak do olujan vjetar.

 Manja šansa postoji da rijetko na sjeverozapadu i sjeveru zemlje bude prolazne kiše ili kratkotrajan pljusak, s obzirom da će u susjednoj Hrvatskoj biti lokalno jačih nestabilnosti tijekom noći.
U jutarnjim i prijepodnevnim satima utorka sve više oblačnosti će pristizati sa zapada. Oko sredine dana očekuje se dolazak prvog olujnog sustava koji bi stigao preko Italije i Jadrana na sjeverozapad Bosne, a kasnije se kretao ka Posavini i Semberiji. Donosio bi nalet jače kiše, grmljavine uz jak vjetar a lokalno i led.
To bi bio uvod u ono što slijedi od kasnih poslijepodnevnih sati utorka. Naime, nad sjevernim i srednjim dijelom Jadrana moguće da se formira jaka konvektivna linija nestabilnosti koja bi kasnije iza 16 sati donijela prolazne padaline većem dijelu zemlje. Kiša, pljuskovi, grmljavina, jak do olujan vjetar i lokalno led, ponovo bi najviše na udaru bili sjeverozapad, sjever, sjeveroistok te dio centralne Bosne.
Jug Hercegovine bi bio miran tijekom utorka, a krajem dana pljuskova lokalno može biti u sjevernim dijelovima Hercegovine, piše BHMETEO.
Nalet lokalno olujnog nevremena koji bi nas zahvatio iza 16 sati bi napustio našu zemlju oko 21 sat. Nestabilno vrijeme bi se nastavilo i u noći na srijedu uz lokalno kišu i pljuskove sa grmljavinom, moguće je formiranje "squal line" ili linijskih nestabilnosti koji bi počinjale sa Jadrana.
U ranim jutarnjim satima srijede sa sjevera će postepeno prodirati osjetno hladniji zrak praćen prolazno pojačanim sjevercem. To će donijeti osjetno niže temperature u srijedu, biće opet kiše, pljuskova i grmljavine u većem dijelu zemlje uz lokalno obilnije padavine. Najviše padavina se očekuje na sjeverozapadu, sjeveru i sjeveroistoku Bosne.