VREMENSKA PROGNOZA ZA HERCEGOVINU Dolazi nam snažan jugo koji lokalno može dosezati i udare od 100 km/h

Velika Vlajna
Marijana Vukoja

Još ćemo se nekoliko sati naći pod utjecajem polja povišenog tlaka zraka, koje se glavninom zadržava istočno od našeg područja. Porast naoblake od kasnih poslijepodnevih sati najava je pravog jesenskog pogoršanja, koje započinje od sutra, četvrtka 19.10. piše Hercegovina meteo u suradnji sa Hercegovina.info

 
Trenutna ciklona kod Velike Britanije će u sljedećem razdoblju dodatno jačati kao posljedica jačanja anticiklone na području Skandinavije, te dotoka količine hladnijeg zraka sjeverno od te ciklone. 


Zbog stacionarnosti sustava, uspostavit će svoju dolinu prema jugu i jugozapadu, uz naglo jačanje jugozapadnog visinskog strujanja od sutrašnjeg dana, koje će zahvatiti i naše područje.

Jaki udari juga

 
Tako će četvrtak obilježiti jačanje juga, uz udare, koji će već krajem dana dosezati između 40 i 65 km/h, na području Neuma i do oko 70 km/h. Uz pretežno oblačno vrijeme očekuje se orografski tip oborine, pa bi tako veći dio Hercegovine dobio tek koju kap kiše, ili prolazno slabiji pljusak, dok bi jedino na zapadu, i sjeverozapadu, te osobito na području Blidinja  bilo konkretnije kiše (utjecaj orografije) uz ukupne akumulirane količine (24-satne) od oko 10-20 mm, viši planinski dijelovi moguće i do 30,40 mm.

Noć na petak neuobičajno topla za doba godine, uz znatna odstupanja od prosjeka uslijed fenskog efekta juga, pa će se vrijednosti kretati većinom između 14°C i 21°C

Petak opet toplo ali uz efekte južine, u subotu kiša


Slično se nastavlja i u petak, samo što će jugo još malo ojačati, pa će lokalno dosezati i orkanske udare. U noći na subotu u planinskim predjelima moguće da udari budu dosezali i do 100 km/h. Maksimalne temperature zraka između 17°C i 24°C. 

Velika Vlajna


Subota donosi vrlo dinamične vremenske prilike uz premještanje hladne fronte. Pratit će je izraženi grmljavinski pljuskovi uz obilne količine oborina (u kratkom vremenskom razdoblju) na cijelom području, a prisutna je umjereno velika mogućnost i za jače nevrijeme. Iako se ne očekuje jači pad temperature, vrijednosti će se koliko toliko približiti prosjeku, pa odstupanja neće biti toliko izražena. Dolaskom fronte jugo će značajno oslabjeti, kao i jugozapadno visinsko strujanje, no i ne potpuno prekinuti, jer nam novo jačanje juga i jugozapadnog visinskog strujanja stiže već u prvoj polovici sljedećeg tjedna uz novu ciklonu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.