VREMENSKA PROGNOZA ZA BOŽIĆ I NOVU GODINU U Hercegovini toplo i suho uz temperature iznad 15 °C

Vremenska prognza
@stur.ba_canoe_and_birdwatching

Vremensku prognozu za Božić i Novu godinu u Hercegovini donose Hercegovina meteo i Hercegovina.info u suradnji.

Meteorološki portal Hercegovina Meteo tako piše:

"Azorska anticiklona je svojim uspostavljenjem i jačanjem prema našem dijelu Europe prošlih dana pokrenula snažno zonalno strujanje (tzv. jačanje zapadnih vjetrova) koje donosi stabilno, pretežno sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Maksimalne dnevne temperature zraka prošlih su se dana penjale do čak 20°C u Posušju i Trebinju (uslijed efekta temperaturne inverzije) što je za mjesec prosinac, zaista nevjerojatno, a posebice kada govorimo o Posušju i toj nadmorskoj visini. 

Vremenska prognza

Dok je kod nas ekstremno toplo i mirno, s druge strane Europe, na njezinom sjeveru i istoku vladaju jake duboke ciklone, koje se prebacuju s područja sjevernog Atlantika. Sljedećih dana ovim dijelovima Europe prijeti pravo snježno vrijeme uz olujne i orkanske udare vjetra, a probleme bi dosta mogla praviti i ledena kiša. 

Količine kiše kod nas, možemo reći vrlo male i zanemarive. Vrlo malo oborine može pasti još i u stupanj do dva hladniju subotu, ali uglavnom na sjeveroistoku Hercegovine, s tim da se koja kap kiše  u večernjim satima ne može sasvim isključiti ni na području središnje Hercegovine. Jutarnje vrijednosti temperatura zraka će se kretati od -2°C do 8°C, a dnevnih od 5°C do 14°C.

Od nedjelje ponovno slijedi jačanje grebena Azorske anticiklone, uz novi porast temperatura zraka, tako da nam od nedjelje opet slijedi nešto toplije razdoblje. Na sam Božić maksimalne temperature zraka u većem dijelu Hercegovine bi se kretale oko i iznad 15°C, dok bi sjevernom i istočnom Europom i dalje "divljale" jake ciklone uz epizode snježnih nevremena. Sve dok tim dijelovima Europe vlada takva sinoptička situacija (iznimno niski tlakovi zraka), teško da je tako u našem dijelu očekivati zimu, u pravom smislu te riječi.

Vremenska prognza

Takvo stanje će se nažalost odužiti sve do samog kraja godine, dok je promjena zasad moguća početkom 2024. godine. No to ćemo popratiti tek sljedećih dana, prognozira Hercegovina.meteo

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.