FOTO  Vratimo oteti parking građanima: Stotine stanovnika Mostara potpisalo peticiju i ostavilo svoje komentare

parking,bura,Vratimo oteti parking građanima,Mostar,pinokio,ivan barbarić

Online peticiju Udruge Bura info u dva dana je potpisalo preko pet stotina stanovnika i stanovnica Mostara. Premda je ostavljena opcija anonimnog potpisivanja, većina njih pokazala je građansku hrabrost i potpisala se svojim imenom i prezimenom. Kako je peticija pružila prostor građanima da daju svoje komentare i razloge zbog kojih se pridružuju borbi za vraćanje otetog parkinga u Mostaru, mnogi građani upotrijebili su je kao platformu za izražavanje nezadovoljstva.

Prenosimo neke od najzanimljivijih, a pozivamo sve naše čitatelje da peticiju potpišu OVDJE.

Većina komentara tiče se problema s kojima su se stanari susreli kada je započela naplata parkinga u dvorištima.

parking,bura,Vratimo oteti parking građanima,Mostar,pinokio,ivan barbarić

Tako jedan građanin kaže kako su stanari ta parking mjesta koristili godinama unatrag.

„Potpisujem jer želim da se parking mjesta oko zgrada vrate stanarima tih istih zgrada koji su ih koristili desetljećima“.

"Nije pravedno ni pošteno da smo ostali bez parkinga pred zgradom u kojoj stanujemo"

"Potpisujem jer mi je strašno da kao stanar plaćam parking u dvorištu zgrade, ulica ok, ali dvorišta zgrada neprihvatljivo"

parking,bura,Vratimo oteti parking građanima,Mostar,pinokio,ivan barbarić

"Potpisujem jer ovo je stvarno bezobrazno naplaćivati parking oko zgrade, sramota, u Zagrebu se ne plaća parking oko zgrada".

Određen broj komentara je malo duži i opisuje stvarno stanje stvari s kojima se u praksi vozači i vlasnici stanova u zonama u kojima se parking naplaćuje suočavaju.

"Jer sam vlasnik stana u Mostaru, Splitskoj ulici, te smatram da je ova odluka o naplati parkinga na prostoru zgrade ravna onoj da i vlasnicima kuća skinemo ograde te im krene napata parkinga i naravo da se parkira tko stigne i kad stigne, bez da itko i na koji način osigura da vas čeka parking mjesto - da bude uredjeno to parking mjesto ili da je na bilo koji nacin osigurano i od šteta u smislu stabala koja prijete nad autima ili svih drugih fizičkih oštećenja zbog kojih dolazi jer se zauzima svaki centimetar, te su velikom većinom ta ista parking mjesta previše mala za srednju klasu automobila"...

"Način na koji je uvedeno plaćanje parkinga u dvorištima koja ni po čemu nisu bila javna, niti su sada jer tu parkiraju samo stanovnici iz zgrada, je proveden nasilno i bez prave pripreme. Da je priprema uradjena pokazala bi sve manjkavosti te odluke s kojima sada živimo…

Građani koji su nastanjeni izvan službenih Zona naplate žale se kako za njih godišnja karta izađe oko 600 maraka.

"Potpisujem iz razloga sto su građani koji živimo izvan zona parkiranja, Cim, Rudnik.... postali građani drugog reda, zbog ogromne cijene mjesečne za parking i to možemo kupiti samo kartu za drugu zonu, a za prvu dodatno plaćati po satu, što za parking na razini godine moramo izdvojiti preko 600KM"

Neki smatraju da im je počinjena nepravda i da Mostar parking nije dovoljno fleksibilan, dok drugi uspoređuju naplatu u Splitu ili Zagrebu sa Mostarom.

"Živim u sokaku u ul. Husrefa Ćišića 12.a., u koju ulazim sa ulice Maršala Tita a ulica nema izlaz na magistralu, kako tvrde u MO Parkingu. Pokušavao sam obezbijediti parking mjesto preko puta kafića Milano odnosno ispod nebodera, odbili su me, kazali da sam druga zona i da imam parking u Zaliku, što je van pameti i za mene i moju porodicu neprihvatljivo. Interesantno da je Šestića sokak, odmah ispred mene, kod IV Osnovne škole nema izlaz na magistralni put kao ni moj ali data im je mogućnost da parkiraju uz plaćanje naknade u ulici Maršala Tita. I dalje sam voljan plaćati parking, ali mi je to onemogućeno a za to vrijeme direktor Mo parking i neki ljudi ne plaćaju parking jer su privilegovani, ali to našeg gradonačelnika ne brine i na sve moguće načine ih štiti kako se ne bi pokrenuo krivični postupak protiv istih. Nejasno mi je da li gospodin Kordić vodi računa o svim građanima Mostara ili gradonačelnik nema vremena da razmišlja o građaima jer čisti Trimušu i očito je gradonačelnik samo zapadnog dijela grada. L.P."

"Nepravedno je uzurpirati tuđu imovinu ja živim u ulici Hrvatske Mladeži i moji pokojni roditelji su uplaćivali za stambeni fond i parkinge ,u Splitu nije tako kao sto lažu naselje Bol Split Smiljanićeva ulica stanari i gosti imaju besplatan parking oko stambenih zgrada 500 parking mjesta"

Uz sve navedene razloge, mnogi se žale i na cijene parkinga koje ne prate životni standard građana.

"Izuzev razloga koji se navode smatram da se valja pozabaviti i cijenama parkinga, kao i besmislenoj kupovini karata na vozilo i to po mjestu prebivališta odnosno sjedišta pravnog lica. Osobno živim u II zoni, radim u zoni Federalni plato, a na dnevnoj bazi provodim poslovno najmanje tri sata u I zoni. Ispada da trebam raditi samo da bih si omogućila plaćanje parkinga. A ako upravljam poslovnim vozilom ili suprugovim, tada ne mogu provoditi svoju dnevnu rutinu, jer nemaju odobrenje za zone koje odgovaraju mojem dnevnom kretanju. Stoga predlažem da svoje aktivnosti koje podržavam proširite i na ostale probleme vezane za MO Parking"

parking,bura,Vratimo oteti parking građanima,Mostar,pinokio,ivan barbarić

"Potpisujem jer živim na tržnici kad se vratim iz gradu subotom, nedjeljom a tržnica radi nemam se gdje parkirati a kad nađem dolete lešinari i kaznu okače a u ugovoru od stana piše da ima se pravo koristiti parking mjesto"

"Jer se parking naplaćuje nelegalno, stan je ul. Leopolda Mandića i u riješenju stoji stan sa pripadajućim parkingom"

parking,bura,Vratimo oteti parking građanima,Mostar,pinokio,ivan barbarić

Neki su iskazali svoju ogorčenje, a neki su samo pokazali čuveni mostarski humor.

"Potpisujem ovu peticiju radi lopova i lopovluka "malih"ljudi"

"Jesam za plaćanje parkinga, al kako Bog zapovijeda"

"Nema nikakvog smisla ovo sto rade, ovo sto rade nema nigdje u svijetu"

"Dosta mi je više da nam vrijeđaju inteligenciju"

"Jer mi je pun kufer gradskih kabadahija. Vrijeme je da se zavede red"

"Potpisujem jer je ovo čista uzurpacija i otimačina prostora oko zgrada koji pripada vlasnicima stanova"!

"Potpisujem jer je naplata u Mostar uvedena nabrzaka, te mnoga parking mjesta nisu označena niti su adekvatno uređena. I povrh svega toga tu imamo još i direktora koji daje sebi i sebi bliskim ljudima povlaštene karte bez ikakvih posljedica".

"Potpisujem jer želim pomoći da vratimo ukradeni parking građanima Mostara, bez da moram osobno kružiti 15 minuta oko svoje zgrade da bi ugrabila koje slobodno mjesto"

parking,bura,Vratimo oteti parking građanima,Mostar,pinokio,ivan barbarić

Podsjećamo, peticiju možete potpisati OVDJE, a Bura-info uskoro planira prikupljanje potpisa na javnim površinama u Mostaru.

Sljedeći sastanak s građanima održat će se u petak, 30. lipnja 2023. godine na istoj adresi, Ulica kralja Petra Krešimira IV, Lamela 1, Tržni centar Rondo. Pridruži nam se i uključi se u borbu protiv korupcije!



Ova aktivnost je realizirana u sklopu projekta ''Vratimo oteti parking građanima'' koji je dio šireg programa "Podrška građanima u borbi protiv korupcije" implementiranog od strane CCI uz financijsku podršku USAID. Sadržaj je isključiva odgovornost Udruge Bura info i ne mora nužno održavati stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.